Elhunyt Anna Karina, Jean-Luc Godard egykori múzsája

2019.12.15.
Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.

A dán származású színész- és énekesnő, egykori fotómodell 79 évesen, rákbetegségben hunyt el szombaton egy párizsi kórházban jelenlegi férjével, Dennis Berry amerikai rendezővel a betegágyánál. Anna Karina távozásával egyik legendáját veszítette el a francia film – hangsúlyozta részvétnyilvánításában Franck Riester francia kulturális miniszter.

A színésznő 1940. szeptember 22-én született a dániai Aarhus mellett Hanne Karin Bayer néven. Hányatott gyermekkor után, 17 évesen fotómodellként került Párizsba, ahol Coco Chanel adta neki az Anna Karina művésznevet. A lány többek közt Chanel és Pierre Cardin reklámjaiban szerepelt. Jean-Luc Godard az egyik ilyen reklámfilmben figyelt fel rá, amelyben Anna meztelenül, de a szappanhab által eltakarva feküdt egy fürdőkádban.

Godard elsőként a Kifulladásig című, később kultikussá vált filmjében kínált fel neki egy mellékszerepet, amelyet azonban Karina elutasított, mert egy jelenetben pucéran kellett volna szerepelnie. A modell végül Godard második egészestés filmjében, Az asszony, az asszonyban (1961) vállalt szerepet. A klasszikus amerikai musical előtt tisztelgő film forgatása közben kerültek meghitt kapcsolatba. A színésznő egy sztriptíztáncost alakított, s elnyerte az 1962-es berlini filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medve-díját. A pár 1961-ben egybekelt, házasságuk 1967-ig tartott.

Jean-Luc Godard és Anna Karina (forrás: MNF)

Karina és Godard összesen hét filmet forgattak együtt az 1960-as években, köztük az új hullám olyan megkerülhetetlen műveit, mint az Éli az életét és a Külön banda.

A színésznő ismertebb filmjei közé tartozik még a Bolond Pierrot, a Cléo 5-től 7-ig, az Apáca, a Közöny, a Kohlhaas Mihály, a Kínai rulett, az Utolsó nyár Tangerban. Godard-on kívül dolgozott más nagy rendezőkkel is, köztük Jacques Rivette-tel, Luchino Viscontival vagy Rainer Werner Fassbinderrel. Szerepelt Mészáros Márta Olyan mint otthon (1979) című filmjében is.