Ezerszemű filmhíradó. Könyv az 1930-1944 közötti vizuális propagandáról

2018.04.06.
Médiatörténet, magyar filmhíradók és kommunikációtörténet a második világháború előtt és közben.

A közelmúltban jelent meg Barkóczi Janka könyve az Ezerszemű filmhíradó – Vizuális propaganda Magyarországon 1930-1944 címmel a L'Harmattan kiadó gondozásában. A kötet bemutatja a hazai filmhíradók fejlődésének kezdeteit, az 1931-1944 között Magyar Világhíradó címmel forgalmazott mozgóképek intézményi hátterét, formai és tartalmi sajátosságait – jelezve ezzel a korabeli médiatörténet néhány fontos állomását. A híradóműfaj kutatása a történettudomány, a kommunikációelmélet és az esztétika határterületén helyezkedik el, és számos résztémára bontható. A filmhíradó a két világháború közötti Magyarország új tömegkommunikációs eszköze, amely nem csak az információközlés, de a befolyásolás lehetőségeit is kibővíti, mert a szerkesztők – az események dokumentálásán túl – a közönség identitásának formálására is törekednek. 

Már készül a folytatás is

Barkóczi Jankát már évek óta foglalkoztatja a magyar filmhíradók története, „mert ez egy csodálatosan nagy, viszonylag épen megmaradt mozgóképes forrás, amiből a kultúra és a történeti múlt sok izgalmas részlete kiolvasható. Lényeges, hogy kellő kritikával kezeljük ezeket az anyagokat, hiszen a korabeli propaganda fontos eszközei voltak, de ha ismerjük keletkezésük és működésük természetét, különleges titkokat árulnak el. Jelenleg a két világháború közötti, hazai hangos filmhíradók feldolgozásával foglalkozom, de már gyűjtöm az anyagot a műfaj további, rendszerváltásig tartó történetének megírásához.”

A szerző témáról blogot is ír, mivel a híradós élmények akkor teljesek, ha magyarázattal együtt láthatjuk ezeket. Nagy segítséget jelentettek a METU-s tanítványai, akik a propaganda működésével kapcsolatos gondolkodásban érdekes szempontokat adnak egy-egy film értelmezéséhez.

A METU oktatói által írt/szerkesztett könyvbemutató sorozat második eseményén, Barkóczi Janka könyvének bemutatóján Murai András, a Kommunikációtudományi Intézet vezetője beszélget a szerzővel a műről.

Ezerszemű filmhíradó – könyvbemutató
Időpont: 2018. április 16. 17 óra
Helyszín: Központi Könyvtár, Körépület
1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9.