Fábri Zoltán Utószezon című filmje a velencei filmfesztivál válogatásában

2020.07.22.
Az 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilm, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja.

A Feldobott kő Cannes Classics bemutatójának bejelentése után érkezett a hír, hogy a világhírű velencei filmfesztivál restaurált alkotásokat bemutató szekciója, a Venice Classics Fábri Zoltán Utószezon című filmjét beválasztotta a programjába.

Utószezon (fotó: Domonkos Sándor)

„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem.” – nyilatkozta Fábri Zoltán a témaválasztással kapcsolatban. A Páger Antal főszereplésével készült Utószezon az egyik első film volt, amely lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét. A rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot.

Az Utószezon 1967-ben már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki. A film Velence város és a CINEFORUM kritikusi díját nyerte el.

Sajtóanyag:

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el a film restaurálása. A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak. A restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A program keretében eddig közel 100 film restaurálása készült el. A tavalyi Venice Classics Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát vetítette.