Felújított magyar filmklasszikusok Párizsban

2022.03.28.

Ma kezdődik a párizsi Cinémathèque française és a Fondation Pathé szervezésében a filmarchívumok nemzetközi szövetsége, a FIAF a Winter School című továbbképzési programja, amelynek az egyik kiemelt témája a Filmörökség fiatal és diákközönséghez való eljuttatása.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság munkatársai az Alapfilmek-et és a Klassz Programot képviselik a nemzetközi szakmai fórumon.

Közvetlenül a konferencia után tartják Toute la memoire de monde (A világ emlékezete) címmel, a Cinémathèque française restaurált filmeket bemutató fesztiválját, amit egyéves kényszerkihagyás után rendeznek meg újra a francia fővárosban.

A fesztivál fővédnöke Carole Bouquet francia színésznő, díszvendége Tarr Béla magyar filmrendező lesz, akinek monumentális, a korszakot meghatározó Sátántangó-ja mellett a korábban forgatott filmjeit, a magyar fiatalok és a társadalom peremén élő emberek markáns portréit is felfedezheti vagy újranézheti a francia közönség.

Festival - Toute la mémoire du monde 2022 from La Cinémathèque française on Vimeo.

A retrospektív keretében Tarr Béla hét filmjét vetítik le: Családi tűzfészek (1979), Szabadgyalog (1981), Kárhozat (1987), Sátántangó (1994), Werckmeister harmóniák (2000), A londoni férfi (2006), A torinói ló (2010), amelyek zöme a Nemzeti Filmintézet filmrestaurálási programjának keretében került nemrég felújításra. A fesztivál programjában három, a díszvendég Tarr Béla által kiválasztott film is látható lesz: Szegénylegények (Jancsó Miklós, 1965), Amerikai anzix (Bódy Gábor, 1976), Szürkület (Fehér György, 1990) szintén a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai által restaurált, digitális kópiákról.

A fesztiválprogramot kerekasztal-beszélgetések és előadások is kísérik, ennek során Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója Kertész Mihály némafilmjeinek restaurálásáról tart előadást. Ehhez kapcsolódóan a Cinémathèque française VOD platformján, a HENRI-n április 1-től egy hónapig elérhető lesz Kertész Mihály legkorábbi, Kolozsváron készült filmje, A tolonc (1914) Jászai Marival és Berky Lilivel a főszerepben.