Fisch úr, a mutatványos mozis – Szomorú dokumentumregény

2020.11.13.
A valaha volt budapesti mozik nyomába eredve érdekes figurákba botlik az ember. Itt van mindjárt Fisch Ferencz, a mutatványos.

A varieté-történészek körében ismert a neve, de szerepel Magyar Bálint film- és Lajta Andor mozitörténetében, valamint Kőháti Zsolt, illetve Kelecsényi László írásaiban is. Lajta 1920-tól 1935-ig követi a családot (az özvegyet és fiát) évkönyveiben, mint a Royal Vio és a Vilmos császár mozgó tulajdonosai illetve engedélyesei.

Mégsem tudjuk, ki is volt valójában ez az ember, és mi minden történt vele.

Hála az Arcanumnak és a Hungaricanának, most megismerkedhetünk Fisch Ferencz horrorba fordult életével – a 19. századvég szórakoztatóiparának hátterében. És természetesen kilyukadunk a mozinál...

Fisch Ferencz (1845-1908) mesterségére nézve mechanikus, 1880-körül, Bajorországból csöppent Budapestre – mutatványosnak. Sátrával hamar helyet foglalt magának a városligeti vurstli mutatványos-során. Párt is itt talált magának, a szintén mutatványos Fuchs Erzsébet „varieté-primadonna” személyében, akivel 1882-körül kötött házasságot. Ősszel együtt szedték sátorfájukat, és vándorolták be az országot műsoraikkal, amely egyre látványosabb lett, több tánccal és énekkel. Egy idő után elkezdték magukat színháznak, konkrétan „Varieté Műszínháznak” nevezni, és már komplett kis darabokat, meséket produkáltak. 

A történet részleteit az alábbi galériában, vagy letölthető pdf-ben lehet végigkövetni: