Gyerekek és felnőttek kedvence – Halász Judit 80 éves

2022.10.05.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli október 7-én Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő.

A Budapesten született kislány hároméves korában egy vállalati rendezvényen már a színpadra állt, de a szöveget – akkor még – elfelejtette. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulójaként a sportban jeleskedett. Első osztályú minősítésű lovasként tagja volt az ifjúsági díjugrató válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon harmadik helyen végzett és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Még a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, amikor Keleti Márton Esős vasárnapjának egyik cserfes kamaszlányát alakíthatta. Diplomáját 1964-ben kapta meg, ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol csak fél évet töltött, mert Várkonyi Zoltán – aki már a főiskolai évek alatt felfigyelt rá – vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, Csiky Gergely A nagyra termett című műve alapján készült, Az udvari kalap című zenés vígjátékba. A következő évadtól szerződést kapott, és azóta is a Szent István körúti társulat tagja.

-MTI Fotó/Patkó Klári
Halász Judit fiatalon, az Elsietett házasság című film forgatásának szünetében (Fotó: MTI Fotó/Patkó Klári)


Olyan színésznagyságok voltak a partnerei, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, Bulla Elma. Töretlen pályáján játszott Arthur Miller, Tennessee Williams, Csehov, Moliére, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy Gyula, Örkény István, Szakonyi Károly, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban. Egyénisége főleg lírai alkatú nőalakok megjelenítésében teljesedik ki, de volt naiv kislány, varázslatosan érzéki nő, nagyszerű tragika, komika is. Emlékezetes alakítást nyújtott Natasaként a Három nővérben, Mirandolinaként Goldoni színművében, mint Egérke Örkény Macskajátékában, hosszú évekig alakította Lindát a Játszd újra, Sam! című Woody Allen-darabban. Jelenleg Yasmina Reza Bella Figura című komédiájában játssza Yvonne szerepét, és Pass Andrea A Vándorkutya című darabjában Mamát.

Csaknem negyven filmben szerepelt, dolgozott együtt Szabó Istvánnal (Szerelmesfilm, Álmodozások kora), Keleti Mártonnal, Máriássy Félixszel, Várkonyi Zoltánnal, Székely Istvánnal, Rózsa Jánossal és Jancsó Miklóssal. Számtalan tévéjátékban is láthatta a közönség, máig rendkívül népszerű a Csukás István által írt Mirr-murr kandúr kalandjai című rajzfilmsorozat, amelyben minden szereplő az ő hangján szólalt meg.

-MTI Fotó
Bálint András oldalán a Szerelmesfilm egyik jelenetében (Fotó: MTI Fotó)


Kitűnő sanzonelőadó, népszerűek gyermekműsorai. A hetvenes évek közepétől műfajt teremtett, egy életre szóló feladatot vállalt a magyar költők, klasszikusok és kortárs szerzők gyerekeknek szóló megzenésített verseinek előadásával. Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből készített lemezt, meselemeze is jelent meg. Albumaiból több millió példány kelt el (a Hívd a Nagymamát! korong már néhány hónappal a megjelenés után platinalemez volt), ezért a számos aranylemez után gyémántlemezt is kapott. A 2001-es Mesés zenék, zenés mesék című lemezén a klasszikus zenét próbálta megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. Dalaiból sok ezer koncertet adott, a Vígszínházban hagyományossá váltak a karácsony előtti vasárnapi családi koncertjei.

-MTI Fotó: Ilovszky Béla
1988-ban a Meseország 88 című gyermekműsorában (Fotó: MTI Fotó: Ilovszky Béla)


Mosolygós, kedves egyéniségével, a gyerekekkel való kapcsolatteremtés különös képességével lopta be magát a közönség szívébe. Magyarországon elsőként – gyermekszavazatok alapján – megkapta a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend lovagja nemzetközi kitüntetést, melyet Szent II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF Magyar Bizottsága 2003 végén három, majd újabb három évre jószolgálati nagykövetté nevezte ki Presser Gábor társaságában, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

-MTI Fotó: Füzesi Ferenc
2008-ban születésnapja alkalmából gyerekek köszöntik (Fotó: MTI Fotó: Füzesi Ferenc)


Halász Judit a Jászai Mari-díjat 1971-ben kapta meg, 1983-ban érdemes művész lett, 1985-ben SZOT-díjjal tüntették ki. 2001-ben Kossuth-díjat kapott "nagyszerű tehetségének, kiváló színészi, filmszínészi teljesítményének és a gyermekek világára kivételesen érzékeny, műfajteremtő előadó művészetének elismeréseként". 2002-ben elsőként vehette át a makói önkormányzat által alapított Páger Antal-színészdíjat. Sok más kitüntetés mellett Prima Primissima közönségdíjat kapott 2008-ban, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át, 2013-ban Budapest díszpolgára lett. 2015-ben a gyermekvilágot gazdagító művészetéért vehette át a Magyar Örökség Díjat. 2016-ban megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat, a Magyar Szabadságért Díjat és Az év színésznője Arany Medál-díjat. 2020-ban a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságától művészet, tudomány kategóriában trófea elismerést kapott, mert 17 esztendősen az ifjúsági díjugrató válogatott tagjaként Európa-bajnokságon kisegítette a csapattársát, amikor annak megbokrosodott a lova. Idén elsőként kapta meg a Pécsi Ildikó-emlékdíjat.

-MTVA Fotó: Zih Zsolt
A Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, 2014-ben (Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt)


Férje, Rózsa János rendezte 2009-ben a Csiribiri című filmet, amely koncertjein át mutatja be pályáját. Megküzdött már egy súlyos betegséggel, 1996-ban egy baleset után koponyatörést szenvedett, és egy hétig kómában volt, idén nyaralása során eltört a lába, és néhány előadáson gipszben állt a Vígszínház színpadára.

A fáradhatatlan színésznő magáról azt mondja: „Abszolút gyerekpárti vagyok. Ők még ártatlanok, még minden lehet belőlük, kertész vagy űrhajós, tudós vagy villanyszerelő, költő vagy hajóskapitány. És mit csinálunk belőlük? Tudom, hogy gyereket nevelni milyen nehéz. Talán ez a legnehezebb foglalkozás a világon. De ha jól csináljuk, és sikerül: miénk a Nobel-díj, és a világ legszebb kertje is!”

A folyamatosan koncertező Halász Judit az idei Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle díszmeghívottja, itt ünnepli születésnapját, így most Kolozsváron köszönthetik őt a Boldog, boldog, boldog születésnapot! című dalával.