Jean Mitry-díjat kapott Gyürey Vera, a Filmarchívum egykori igazgatója

2020.10.10.
A Pordenonei Némafilm Fesztivál nemzetközi díját a filmvagyon felújításában és értékmegőrzésében játszott kiemelkedő szerepért adják.

A Pordenonei Némafilm Fesztivál 1986-ban alapított nemzetközi Jean Mitry-díját azoknak a személyeknek és intézményeknek adják át minden évben, akik kiemelkedő szerepet játszottak a nemzeti filmkincs felújításában és értékmegőrzésében. Idén október 9-én, immár a 35. alkalommal adták át a díjat, a rendkívüli helyzetnek megfelelően virtuálisan. Az idei díjazottak J.B. Kaufman amerikai filmtörténész, és Gyürey Vera, a magyar Filmarchívum egykori igazgatója.

Gyürey Vera már magyar nyelv és irodalom tanárként a filmoktatás szerepének fontosságát hangsúlyozta egy olyan országban, ahol a kulturális élet erősen irodalomközpontú volt. 1985-ben került az akkori igazgató, Nemeskürty István hívására a Filmarchívumba, amelynek 1990-től 2011-ig volt az igazgatója. Igazgatóként döntő szerepet játszott a magyar filmkincs megőrzésében és restaurálásában, kiemelt fontosságot tulajdonított a némafilmek felkutatásának és gyűjtésének. Irányítása alatt újították fel és mutatták be a Pordenonei Némafilm Fesztiválon többek közt  Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) és Korda Sándor Az aranyember (1918) című filmjét. 2007-ben, a Filmarchívum fennállásásnak 50. évfordulója alkalmából férjével, Szabó Istvánnal együtt retrospektív vetítést és kiállítást tartottak a fesztivál keretében, melynek azóta is lelkes látogatói. 

További információk

Gyürey Vera a 2017-es Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai napján (fotó: Déri Miklós)