Jankovics Marcell világa a Műcsarnokban

2019.12.05.

Jankovics Marcell grafikai-, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinti át a Műcsarnok kiállítása.

Ötféle alkotói látásmódot, megközelítést sorol egymás mellé a Képpraxisok 2. elnevezésű kiállításfüzér, amely François Fiedler (Fiedler Ferenc) magyar származású francia lírai absztrakt festő és a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus Jankovics Marcell tárlataival indul ezen a héten. 

Jankovics Marcell, a művész és tudós (MTI/Balogh Zoltán)
A kiállításhoz Orosz István írt átfogó tanulmányt róla

A kiállítás Jankovics Marcell szerteágazó művészeti tevékenységének bemutatására vállalkozik, fókuszba állítva grafikai-képzőművészeti tevékenységét. A művész rajzfilmrendezői munkásságát is végigkövethetjük, a Balázs Béla-díjat nyert János vitéztől, az Oscar-nominált Sysyphuson és a cannes-i Arany Pálma-díjas Küzdőkön át az Ember tragédiájáig.

A tárlaton nem csak az animációs filmekből és könyvillusztrációkból ismerős képek eredeti rajzait láthatjuk, hanem a tervként megmaradt filmforgatókönyveket és figuraterveket is felfedezhetjük. A közeli évfordulóhoz kötődve új, kiemelt válogatásban mutatjuk be Jankovics Marcell Trianon rajzsorozatát és több, eddig kiállításon nem szerepelt tusrajzát is.

A kiállításhoz a filmeket a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum biztosítja. 

Képpraxisok 2 | JANKOVICS MARCELL
Műcsarnok
2019. december 4. - 2020. február 2.