Orosz avantgárd filmhíradók online

2018.06.13.
Dziga Vertov húszas években forgatott filmhíradói, a Kino-Pravda sorozat darabjai online elérhetőek az Osztrák Filmmúzeum jóvoltából.

A szovjet avantgárd film meghatározó alakja, az Ember a felvevőgéppel (1929) későbbi rendezője, Dziga Vertov 1922 és 1925 között két munkatársával, Elizaveta Szvilovával és Mikhail Kaufmannal forgatta le a Kino-Pravda sorozatot. A 23 darabból álló híradósorozat a Lenin által alapított Pravda című újságról kapta a nevét. Vertov az egymás mellé illesztett dokumentum-felvételekkel egy mélyebb, tiszta igazságot akart feltárni, a "filmszem", a mindenütt jelen lévő kamera a valóság összetett képét ragadta meg. A híradók izgalmas bepillantást nyújtanak a Szovjetúnió korai történetébe éppúgy, mint Dziga Vertov filmnyelvének gyors fejlődésébe és az avantgárd film ábrázolásmódjába. Az egyes darabok önálló némafilm-költeményekként is értelmezhetőek.

Az Osztrák Filmmúzeum most digitalizálta és angol/német feliratokkal látta el a fennmaradt 22 részt (a 12. szám elveszett, a többiből is csak néhány kópia készült).

Dziga Vertov (fotó: Osztrák Filmmúzeum)

Vertov az 1930-as években rendszeresen utazott, előadásokat tartott Nyugat-Európában, olyan személyiségek tisztelték, mint Walter Benjamin vagy Charlie Chaplin, ennek ellenére filmjeit a Szovejtúnión kívül ritkán vetítették. Vertov irigyelte is költő barátját, Majakovszkijt, akinek versei szerinte érintetlenül maradtak meg az utókorra a könyvtárakban. A filmrendező úgy érezte, az ő alkotásainak hányatatott sorsa van, kiszámíthatatlanul vágják össze, vagy éppen kidobják őket.

Kino-Pravda (fotó: Osztrák Filmmúzeum)

Az Osztrák Filmmúzeum mindent megtesz azért, hogy félelmei ne igazolódjanak: már 2004-ben retrospektív sorozatot szenteltek Vertov munkásságának a sacilei Giornate del cinema muto némafilmfesztiválon. Most a honlapon a Kino-Pravda mellett a Kino Nedelja 1918-19-ben készült részeit is megtekinthetjük, amelyet az intézmény az EFG1914 programjának keretében digitalizált és tett online elérhetővé.