Közös Halmaz a múlt feldolgozásához

2018.10.31.
Segíti-e a múltfeldolgozást a tévhitek cáfolata? Hogyan mérgezi a történelem a generációk kapcsolatát? November harmadik hétvégéjén filmek segítségével tehetjük mérlegre közös dolgainkat a Közös Halmaz Fesztiválon, a Premier Kultcaféban, vetítésekkel és három pódiumbeszélgetéssel.

Az alkotók számára filmtémák kifogyhatatlan tárházát biztosítja a huszadik század. Sok néző számára a filmekben látott képsorok jelentik magát a történelmi múltat. A Közös Halmaz számára a film kiváló eszköz a múlt feldolgozásához, a békésebb jövő megteremtéséhez.

A magyar filmművészet remekei közül hatot mutatnak be november 16-18. között, a Premier Kultcaféban (három klasszikust és három újabbat), illetve formabontó módon egy sorozat hét epizódját is levetítik. 

Pódiumbeszélgetéseken ültetik egy asztalhoz a filmalkotót, a történészt, a pedagógust, a politológust, hogy együtt vitassák meg, ki mit tehet történelmi múltunk feldolgozásáért. Olyan kérdéseket boncolgatunk majd, mint hogy hogyan mérgezi a történelem a családok életét generációról generációra, hogy a tévhitek cáfolata vajon segíti-e a megbékélést, hogy miért jobb foglalkozni a múlttal, ahelyett, hogy csendben elfelejtenénk.

A képsorok jelentik magát a történelmi múltat

Kerekasztalbeszélgetések: 

11.16.19.00 Így tévedünk mi – Segíti-e a múltfeldolgozást a tévhitek cáfolata?
résztvevők: Ablonczy Balázs történész, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Rainer M. János történész, Zsigmond Zsolt pedagógus

11.17.19.00 A csapból is ez folyik, minek egyáltalán beszélni róla?
részvevők: Fekete Ibolya filmrendező, Filippov Gábor politológus, Török Ferenc filmrendező

11.18.17.45 Hogyan mérgez a történelem generációról generációra? 
résztvevők: Mészáros Márta filmrendező, Rubovszky Rita pedagógus, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatója, Tóth Eszter Zsófia történész, Veritas Történetkutató Intézet

A program klasszikus filmjeit a Filmarchívum biztosítja:

11.17.15.15 Te rongyos élet
11.17.17.15 Megáll az idő
11.18.15.45 Eldorádó

Közös Halmaz Fesztivál
Premier Kultcafé 
2018. november 16-18.