Ma vetítik az Utószezont Bolognában

2020.08.27.
Ma vetítik Fábri Zoltán Utószezon című filmjét Velencei Filmfesztivál klasszikus szekciójának programjában.

Idén a klasszikus válogatás programját a bolognai Il Cinema Ritrovato Fesztiválon mutatják be.

Az Utószezon a fesztivál honlapján

A filmhez készült sajtóanyagot itt lehet végiglapozni: 

A Filmarchívum igazgatójának levele a Fesztivál szervezőihez:

Tisztelt fesztiválszervező Kollégák!
Kedves filmszerető Barátok!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy 2017 óta második alkalommal választanak a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor által restaurált magyar filmklasszikust a Velencei Filmfesztivál klasszikus szekciójának programjába. Gaál István Sodrásban című remekművének tavalyi bemutatása után, idén Fábri Zoltán Utószezon című filmje kerül vetítésre. Az külön nagy öröm számunkra, hogy idén ez az esemény a bolognai Il Cinema Ritrovato keretében valósul meg, hiszen a fesztivál szervezője, a Cineteca di Bologna évtizedek óta testvérintézményünk a FIAF (a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége) népes családjában. Bolognában minden évben szerepel magyar filmklasszikus, mint ahogyan a Budapesti Klasszikus Film Maratonon is minden évben bemutatunk Bolognában restaurált filmeket.

Sajnálatos módon a járványügyi helyzet bizonytalansága idén nem tette lehetővé, hogy személyesen is elkísérjük a filmünket a nemzetközi bemutatóra. Boldogsággal tölt el azonban, hogy Fábri Zoltán, az egyik legjelentősebb magyar filmrendező munkássága 2017 óta újra reflektorfénybe került, életműve teljeskörű digitalizálásának köszönhetően.

Köszönjük a Velencei Filmfesztivál és az Il Cinema Ritrovato munkatársainak, hogy kitüntető figyelmükkel megtisztelik a magyar filmművészet kiválóságait és a magyar filmtörténeti kincsek hosszútávú megőrzési és restaurálási munkájának eredményeit. Külön köszönet illeti Magyarország Milánói Főkonzulátusának munkatársait, akik jóvoltából a mai vetítésen olasz felirattal is élvezhetik a filmet.

Végezetül kívánom a teljes filmszakma bátor kitartását ebben a nehézségekkel teli évben, mert a nézőknek filmre, a filmeknek nézőre van szükségük. Éljen a mozi! Éljen a magyar film!

Ráduly György
Igazgató
Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum, Magyarország