Magyar és magyar származású Oscar-díjasok

2022.03.10.

Minden évben február végén adja át az amerikai filmakadémia a világ leghíresebb filmes kitüntetését, az Oscar-díjat, ami jó alkalom arra, hogy felidézzük a magyar és magyar származású díjazott alkotók hosszú sorát.

Az Oscar-díj (Academy Award), az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti elismerése, melyet az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai ítélnek oda a jelölteknek. A díjat a hangosfilm hajnalán alapították, az első átadó gálát 1929. május 16-án tartották a hollywoodi Roosewelt szállodában. Története során számos magyar és magyar származású filmes alkotó nyerte már el a híres 35 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrot.

Oscar-díjat eddig négy Magyaroroszág által nevezett film nyert: 1981-ben Rófusz Ferenc A légy című alkotása lett a legjobb animációs rövidfilm; 1982-ben Szabó István Mephisto, majd 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert a Legjobb idegennyelvű film kategóriájában; 2017-ben pedig Deák Kristóf Mindenki című alkotása lett a legjobb rövidfilm.


Szabó István átveszi a Legjobb idegennyelvű filmnek járó díjat a Mephistoért

-MTI Fotó: Friedmann Endre
Rófusz Ferenc az Oscar-díjjal 1981-ben (Fotó: MTI Fotó: Friedmann Endre)


Dokumentumfilmes Diák Oscar-díjat nyert 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt és Bronz Diák Oscart 2018-ban Kovács István Ostrom című rövidfilmje. Technikai Oscar-díjat kapott 1995-ben Szalay Attila, 2010-ben Jászberényi Márk, Perlaki Tamás és Priskin Gyula, majd 2014-ben Madjar Tibor, Major Imre és Kőhegyi Csaba.

A szűkített listára is több magyar alkotás felkerült már: 1969-ben Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk, 1975-ben Makk Károly Macskajáték, 1976-ban, a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában Jankovics Marcell Sisyphus, 1979-ben Fábri Magyarok, 1981-ben Szabó Bizalom, 1984-ben Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása, 1986-ban Szabó Redl ezredes és 1989-ben Hanussen című filmje. Az elmúlt évtizedben pedig Kis Hajni Szép alak (2016) és Freund Ádám Földiek (2017) című rövidfilmje (a Diák-Oscar versenyében), majd 2018-ban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje került a kitüntetés közelébe.

2022-ben a Dűne című film látványvilágának megteremtésében berendezőként részt vevő Sipos Zsuzsanna volt esélyes a díjra.

Az Oscar története során számos magyar származású, de nem Magyarországon alkotó személy is elnyerte már az arany szobrot. Az egyik legismertebb közülük Kertész Mihály, aki négy korábbi jelölés után 1944-ben a Casablancáért vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat. A magyar szülők gyermekeként New Yorkban született George Cukor szintén négy korábbi jelölés után a My Fair Lady rendezéséért kapta meg 1965-ben.


Az operatőrök között három magyar származású művész is találunk. John Alton (Aldan János) a film noirok világának avatott kezű mestere egy színes filmért, az Egy amerikai Párizsbanért (r: Vincente Minnelli, 1952) kapta meg a díjat. Ernest Laszlo (László Ernő) 1966-ban a Bolondok hajója (r: Stanley Kramer) fényképezéséért vehette át, ezen kívül életében még hétszer jelölték a díjra. Az amerikai film képi világát megreformáló operatőrök egyike, Zsigmond Vilmos rögtön az első jelölését díjra váltotta: 1978-ban a Harmadik típusú találkozások (r: Steven Spielberg) fényképezéséért tüntették ki, később még háromszor kapott jelölést.


Zsigmond Vilmos elnyeri a Legjobb operatőr díját a Harmadik típusú találkozások fényképezéséért

Az írók között is sok a magyar csengésű név: Herczeg Géza 1938-ban, a Zola életéért (r: William Dieterle) kapta meg a szobrot a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. A Legjobb eredeti forgatókönyv díja 1941-ben a John S. Toldy néven író Székely Jánosé lett (Vágyak a viharban, r: Mitchell Leisen), 1943-ban pedig Emeric Pressburgeré, azaz Pressburger Imréé (A negyvenkilences szélességi fok), aki a rendezővel, Michael Powell-lel Anglia legkiemelkedőbb alkotópárosaként vált ismertté. 1950-ben Robert Pirosh kapta a Legjobb forgatókönyvért járó Oscart a Csatatér (r: William A. Wellman) című filmért.

Max Steiner zeneszerzőt huszonnégy filmért jelölték a díjra, amit háromszor el is nyert: 1936-ban A besúgó (r.: John Ford), 1943-ban az Utazás a múltból (r.: Irving Rapper) és 1945-ben a Mióta távol vagy (r: John Cromwell) zenéjéért. Rózsa Miklóst tizenhét alkalommal jelölték és szintén három film – Elbűvölve (r.: Alfred Hitchcock, 1946), Kettős élet (r: George Cukor, 1948), Ben Hur (r: William Wyler, 1960) – zenéjének megkomponálásáért vehette át az Oscart.


Rózsa Miklós átveszi a Legjobb zenéért járó díjat 1960-ban

A látványért díjazottak listáján különösen sok magyar szerepel:

William S. Darling, azaz Sándorházi Vilmos Béla hét jelölésből háromszor nyert (Kavalkád, r: Frank Lloyd, 1934; Bernadette dala, r: Henry King, 1944; Anna és a sziámi király, r.: John Cromwell, 1947).

Paul Groesse látványtervezőt összesen tizenegyszer jelölték, a Büszkeség és balítélet (r: Robert Z. Leonard, 1941), Az őzgida (r: Clarence Brown, 1947) és a Kisasszonyok (r: Mervyn LeRoy, 1950) első színes feldolgozásáért kapta meg a szobrot.

Vincent Korda A bagdadi tolvaj (r: Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan, producer: Alexander Korda) látványvilágáért kapott díjat 1941-ben.

Marcel Vertès, azaz Vértes Marcell 1953-ban a Moulin Rouge (r: John Huston) című filmért a legjobb látvány és a legjobb jelmez díját is elnyerte.

Alexandre Trauner, vagyis Trauner Sándor, a francia lírai realizmus filmjeinek miliőjével híressé vált, ekkor Amerikában alkotó látványtervező is megkapta az Oscart: 1961-ben a Legénylakás (r: Billy Wilder) embertelenséget sugárzó irodabelsőivel nyert.

Joseph Kisht ötször jelölték, végül a Bolondok hajója (r: Stanley Kramer) látványvilágáért kapta meg a díjat 1966-ban.

Ifj. Emil Kosat a Kleopátra (r: Joseph L. Mankiewicz, 1964) vizuális effektjeiért tüntették ki.Elek Zoltán 1986-ban a Maszk (r.: Peter Bogdanovich) című filmért kapott díjat a Legjobb smink kategóriában.

Dave Gould, azaz Guttmann Dezső 1936-ban a Broadway Melody (r: Roy Del Ruth) és a Csalj meg, drágám! (r: Del Ruth) című filmek táncjeleneteinek megalkotásáért elnyerte a Legjobb táncrendezésért járó Oscart. Érdekesség, hogy a díjat csak háromszor, az 1936-os, 1937-es és 1938-as gálán adták át, később megszűnt.


A Csalj meg, drágám! (Folies Bergère de Paris) című film szalmakalapos táncjelenete

Életműdíjjal tüntették ki 1944-ben George Pal animációs rendezőt (Marczincsak György Pál), 1949-ben Adolph Zukort (Zukor Adolf), 1979-ben King Vidort és 1986-ban Paul Newmant, aki 1994-ben a Jean Hersholt Jótékonysági Díjat is elnyerte.

-Geréb Anna tulajdona
Lukács Pál és Jennifer Jones az 1944-es Oscar-díj átadásán (Fotó: Geréb Anna tulajdona)


Az egyetlen magyarországi születésű színész, aki Oscart nyert, Paul Lukas (Lukács Pál), aki 1944-ben, az Őrség a Rajnán (r: Herman Shumlin) című filmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. A legjobb férfi főszereplő díját rajta kívül még olyan ismert, magyar felmenőkkel is rendelkező színészek kapták meg, mint Paul Newman (A pénz színe, r: Martin Scorsese, 1987) és Adrien Brody (A zongorista, r: Roman Polanski, 2003). Legjobb női mellékszereplőként kapta meg a díjat Goldie Hawn (A kaktusz virága, r: Gene Saks, 1970) és Rachel Weisz (Az elszánt diplomata, r: Fernando Meirelles, 2006).

Az elmúlt évtizedekben a legjobb dokumentumfilmért járó szobrot három magyar gyökerekkel rendelkező alkotó is elnyerte: Pressburger unokája, a skót Kevin Macdonald (Egy nap szeptemberben, 2000), Elizabeth Chai Vasarhelyi (Mászókötél nélkül, 2019) és Steven Bognar (Amerikai nyár, 2020).

További képek az Oscars.org oldalon:

Kertész Mihály 1944 
Rózsa Miklós 1946 
Rózsa Miklós 1960
George Cukor 1965