Mese, folklór, futurizmus: látomásos magyar animációk a nagyvilágban

2021.12.17.
2021 mérföldkövet jelentett a klasszikus magyar animációs filmek külföldi forgalmazása szempontjából: az egész világ magyar animációt néz!

Az eredményeket összegezve elmondhatjuk, hogy moziban, DVD-n vagy Blu-Rayen Európában és a tengerentúlon, a globális streaming szolgáltatóknak köszönhetően pedig már világszerte felfedezheti a közönség Jankovics Marcell, Kovásznai György, Ternovszky Béla és más animációs mesterek alkotásait.

A magyar animáció gyöngyszemei díszdoboz

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma 2017 óta több alkalommal jelentetett meg Magyarországon a Pannónia Filmstúdió aranykorában készült animációs filmeket. A Vuk, a Lúdas Matyi, a Pom Pom meséi után Dargay Attila egészestés, rövid és reklámfilmjeit bemutató DVD díszdoboz volt az első összefoglalásunk, majd mindezt megkoronázandó 2019-ben megjelent az archívum gondozásában A magyar animáció gyöngyszemei című DVD díszdoboz, közel 50 Pannóniás alkotással. A kiadvány a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) félévente megjelenő magazinjában négyoldalas méltatást kapott. 2021 karácsonyára került forgalomba digitálisan restaurált képpel és hanggal Jankovics Marcell két mesterműve DVD-n, a János vitéz és a Fehérlófia, de már előkészületben van az idén elhunyt alkotó munkáiból összeállított reprezentatív díszdobozos Blu-Ray kiadás is.

Az NFI nemzetközi filmterjesztési politikájának megfelelően, a Filmarchívum igazgatóságnak is van terjesztési stábja, amely munkatársai szorgosan dolgoznak azon, hogy a magyar filmörökség minél szélesebb körben forgalomba kerüljön a nagyvilágban. Nincs másképp ez az animációs filmek esetében sem.

Nyolc animációs rövidfilm került fel a világszerte elérhető MUBI streaming szolgáltató választékába: Pánik (Reisenbüchler Sándor, 1978), Hamm (Bányai István, 1977), Ló a házban (Csonka Györgyi, 1975), Vigyázat, lépcső! (Orosz István, 1979), Nekem az élet teccik nagyon (Macskássy Kati, 1977), Babfilm (Foky Ottó, 1976), Hé, te! (Szoboszlay Péter, 1976), Körúti esték (Kovásznai György, 1972).

Ló a házban

„Fénykorában, az 1970-es, 80-as években a magyar Pannónia Filmstúdió a Walt Disney mellett a világ egyik legnagyszerűbb animációs műhelye volt. Változatos stílusban alkottak a kézzel rajzolt filmektől a futurisztikus neonkollázsokon át a zseniális stop-motion extravaganciákig.Sorozatunkban a fantasztikusan sokféle látomást a művészi ellenállás szelleme egyesíti. A kommunista korszak Magyarországán dolgozó művészek közül sokan az animáción keresztül találták meg a módját annak, hogy megkerüljék az elnyomó állami ellenőrzést. A költői és metaforikus természetű animáció lehetővé tette a tiltott, kényelmetlen igazságok kifejezéséhez szükséges kétértelműséget. A magyar filmtörténethez való felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásként a Pannónia Filmstúdióban készült színpompás animációk vizuálisan éppoly magával ragadóak, mint amilyen gazdagok szubtextuális tartalomban és rejtett politikai jelentésben.” – méltatja a magyar animáció nagy korszakát a MUBI.

Jankovics Marcell filmjei Magyarországon

2021 májusában az Európai Filmarchívumok Egyesülete (ACE) által szervezett A Season of Classics Films nemzetközi projekt keretében mutattuk be világszerte, online Kovásznai György 4K-ban restaurált kultfilmjét, a Habfürdő-t (1980). Kovásznai György (1934-1983) egész estés filmje, a Habfürdő az egyik legkülönlegesebb színfolt a hazai és a nemzetközi animációs palettán, avantgárd stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs alkotókra, a közönség körében pedig komoly rajongótábora van.

A Habfürdő és a Fehérlófia külföldi megjelenései

Júniusában az animációs filmek nagy presztízsű szemléje, Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vette fel klasszikus szekciójába a Habfürdőt és az idén elhunyt animációs mester, Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a Fehérlófiát (1981). A film cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A film 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Nemzeti Filmintézet és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg, ennek köszönhetően újra világszerte bemutatták. Az Arbelos Észak-Amerikában hozta forgalomba a Fehérlófiát és a János vitézt, a járvány miatt először a virtuális mozikban, majd limitált szériában Blu-rayen is. 

A Fehérlófia német kiadása

A Fehérlófiát jövőre Franciaországban a Tamasa jelenteti meg, míg Németországban a Bildstörung hozta ki Blu-rayen:

„A hazájában "magyar Walt Disney"-ként ünnepelt Jankovics Marcell három évig dolgozott második nagyjátékfilmje, a Fehérlófia megvalósításán, amely 1981-ben meghódította a filmkedvelők szívét, és három évvel később a Los Angeles-i filmkritikusok már minden idők 50 legjobb animációs filmje közé sorolták. Jankovics – akit, amikor 1979-ben elkezdett dolgozni a filmen, már Oscar-jelöléssel és Arany Pálmával jutalmaztak Sisyphus és Küzdők című rövidfilmjeiért –, a színek, formák és hangok valóságos tűzijátékát lobbantja fel pszichedelikus meséjében, olyan animációs filmet alkotva, amely a mai napig egyedülálló, és a mai napig megdobogtatja kicsik és nagyok szívét egyaránt.” – hangzik a német forgalmazó ajánlója.

Jankovics Marcell frissen felújított Ének a csodaszarvasról (2002) című alkotásának premierje a Budapesti Klasszikus Film Maratonon volt, míg Franciaországban a Clavis Films jövőre jelenteti meg DVD-n. A francia forgalmazó cég, az Extralucid először adott ki klasszikus magyar animációt: míg a Habfürdőt Blu-rayen, a Macskafogót francia szinkronnal, DVD-n hozták ki.