Mészáros Márta restaurált filmjei a MoMA-ban és a Berlinalén

2019.01.07.
To Save and Project címmel 16. alkalommal rendezik meg a napokban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a restaurált filmek fesztiválját. A rangos válogatásba meghívást kapott Mészáros Márta Ők ketten című filmje is.

A Kilenc hónap nagy cannes-i sikere (FIPRESCI-díj, 1976) után lehetővé vált Mészáros Márta számára, hogy nagy sztárokkal dolgozhasson. Az Ők ketten (1977) két nagyon különböző nőalak kapcsolatát és házasságát ábrázolta. Az egyik nagyon szép, harmonikus és határozott – őt alakította az akkor már világsztárnak számító Marina Vlady, a másik nagyon szabálytalan, nagyon szenvedélyes. Ő volt a Kilenc hónap-ból már ismert Monori Lili. 

Ők ketten / The Two of Them – rendező: Mészáros Márta, forgatókönyvíró: Balázs József, Kóródy Ildikó, dramaturg: Vásárhelyi Miklós, operatőr: Kende János, vágó: Kármentő Éva, zeneszerző: Kovács György, hangmérnök: Kovács György, díszlettervező: Banovich Tamás, kosztüm: Szabó G. Ildikó, gyártásvezető: Bajusz József, stúdióvezető: Bogács Antal, szereplők: Monori Lili, Marina Vlady, Jan Nowicki, Czinkóczi Zsuzsa, Kohut Magda, Meszléry Judit, 1977, 92 perc

Mária, egy munkásszállás igazgatónője védelmébe veszi az alkoholista férje elől gyermekével menekülő Julit. Kettejük kapcsolata és házasságuk különösen hat egymásra. A film unikuma, hogy ez az egyetlen alkotás, amelyben Marina Vlady és férje, Vlagyimir Viszockij egy megkapó csókjelenet erejéig együtt is megjelentek a filmvásznon. És itt kezdődött el Mészáros Márta és a nyolcéves Czinkóczi Zsuzsa csodálatos kapcsolata is, aki később a Naplók-ban a rendezőnő ifjúkori énjét alakította.

Mint korábban már hírül adtuk, a 69. Berlinale felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában Mészáros Márta egyik korábbi filmjét, az Örökbefogadás-t tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Egy nevelőotthonban élő fiatal lány lesz a „próbagyermeke”, ez a kapcsolat segíti hozzá ahhoz, hogy valóban örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függés nélkül rendezze be.


Mindkét film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tíz éves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával. Az Ők ketten-t 2017-ben, Kende János operatőr, az Örökbefogadás-t pedig 2018-ban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével újították fel a szakemberek.

A Filmalap restaurálási programjában Mészáros Márta kilenc filmjének restaurálása szerepel. 

További részletek a mai vetítésről a MoMA honlapján.