Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

2021.10.13.
Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo és Simon Márton tart exkluzív tárlatvezetést a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig. A Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, hiánypótló tárlat, melyet már több mint 15 ezren néztek meg, november közepéig látható a Ludwig Múzeumban.

A magyar film 120 éves jubileumát a Nemzeti Filmintézet sokszínű programsorozattal ünnepli, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban a Nagylátószög című kiállítás, mely a magyar filmtörténet első, nagyívű bemutatása.  

Vitáris Iván a Nagylátószög kiállításon, a Ludwig Múzeumban (Fotó: Szabó Zsófia)

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. A film és a zene kapcsolata gazdag múltra tekint vissza, a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatóak, a film zenéje a mai napig meghatározó része a filmélménynek. Köztudott, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek, a jó forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai. Elsősorban ezért kérték fel a Nemzeti Filmintézet munkatársai a kortárs zene és irodalom kiválóságait különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el, mutassák meg középiskolás diákoknak, hogy milyen filmélmények voltak rájuk nagy hatással és mit gondolnak a magyar filmről.  

 

Az első tárlatvezetést Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta október 12-én nagy érdeklődés mellett, mintegy 50 résztvevőnek. „A művészetben a film és a zene kéz a kézben jár. Ahogy a képek érzéseket és pillanatokat fogalmaznak meg, úgy a zene ugyanezt teszi. A kettő együtt talán az egyik legkifinomultabb kifejezési formát hozza létre. Legyen szó nagyjátékfilmről vagy egy klipről, az egyikről eszünkbe jut a másik. Nagy utazás a Sose halunk meg-ből vagy Kőbánya blues a Kopaszkutyá-ból. Ikonikus pillanatai a magyar zene és film kapcsolatának.” – vallja Vitáris Iván, aki tárlatvezetésében a magyar film 120 évén keresztül ezt a szimbiózist járta körbe, és kitért a kifejezetten zenei filmekre is.  

Vitáris Iván a Nagylátószög kiállításon, a Ludwig Múzeumban (Fotó: Molnár Anna)

A további ingyenes tárlatvezetéseket, melyekre 5 fős középiskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer, Henri Gonzo, a Fran Palerrmo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tartja.  

Bővebb információ és jelentkezés: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/programok/exkluziv-tarlatvezetesek-a-nagylatoszog-kiallitason-diakoknak