Orfeusz és Eurydiké operafilm premier a leghosszabb éjszakán

2022.12.13.

Idén a frissen restaurált Orfeusz és Eurydiké (1985) című operafilmet mutatja be a Nemzeti Filmintézet az európai szervezésű A Season of Classics Films projekt keretében. Gaál István mitikus alkotásának főszerepeiben Eszenyi Enikő és Téry Sándor látható. A premier a téli napforduló napján, december 21-én a Filmarchívum megújult vetítőjében lesz, majd a két ünnep között egy teljes hétig online is megtekintheti a közönség. A vetítés ingyenes, csak regisztráció szükséges.

Gaál István 1985-ben készült utolsó mozifilmjével nem pusztán megfilmesítette Gluck ikonikus operáját, hanem gazdag képi világával és erős szimbólumrendszerével markáns szerzői filmmé avatta azt. Orfeuszt nem mitológiai hősként, hanem esendő, küszködő emberként mutatja meg, aki szembesül a halál misztériumával. A látványos film operatőre Sára Sándor volt.

A filmet Ingmar Bergman Varázsfuvolája vagy Joseph Losey Don Giovannija mellett – a szerzői operafilm klasszikusai között tartják számon.

Az Orfeusz és Eurydiké film az opera tragédiával záruló, 1762-es bécsi változata alapján készült. Gaál Gluck művéhez képest radikálisan változtatott: Orfeusza már nem a kasztrált tenor vagy az alt, hanem az ógörög mítosznak megfelelően a férfias bariton hangján szólalt meg, Miller Lajos énekhangján. Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét a fiatal Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja. Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Magyar Rádió és Televízió Énekkara, vezényel Vásáry Tamás.

-NFI/Pándi Titusz
Orfeusz és Eurydike (fotó: NFI/Pándi Titusz)


Mindkét filmbemutató az ACE (Association des Cinémathèques Européennes – Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett, a Creative Europe által támogatott A Season of Classics Films elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósul meg. A nemzetközi projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását és széleskörű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára.

Az NFI – Filmarchívum 2021-ben Kovásznai György animációs kultfilmjét, a Habfürdőt mutatta be a projekt keretében, idén pedig Gaál István frissen restaurált operafilmjét teszi elérhetővé nagyvásznon és online.

A Season of Classics Films projektről bővebben

Facebook események: 

Mozivetítés: 2022.12.21.18h, NFI – Filmarchívum vetítő, 1021 Budakeszi út 51/E

Online premier: 2022.12.26.–2023.01.01. A Filmarchívum Youtube csatornáján