Pócspetri – DVD bemutató és vetítés

2017.11.20.
Már tíz éve nincs közöttünk Ember Judit filmrendező, akinek nevéhez a legtöbb betiltott film kapcsolódik. Az évforduló alkalmából a Filmarchívum kétlemezes kiadványban, felújítva, extrával adta ki legfontosabb filmjét, a Pócspetrit. A kiadványt november 25-én a FUGÁ-ban mutatjuk be.

A DVD bemutató programja:

Bevezetőt mond Fazekas Eszter filmfelújítási menedzser, kiadványszerkesztő és Vass Éva filmtörténész, restaurátor

Vetítés a kiadvány extrájából: Ember Judit a Pócspetri keletkezéséről

17 óra Pócspetri – a felújított film vetítése

kb. 20.10 Beszélgetés beszélgetés Mertz Lóránddal, a film operatőrével, és Helmeczy László ügyvéddel, aki a film nyomán perújrafelvételt kezdeményezett Pócspetri falu ügyében

A filmről: 

Pócspetriben, 1948. június 3-án, az iskolák államosítása elleni tüntetésen meggyilkoltak Pócspetriben egy rendőrt. A tragikus eseményből a rögtönítélő bíróság koncepciós pert csinált. Több embert elítéltek, s a jegyzőt ártatlanul halálra ítélték és ki is végezték. Ember Judit az események rekonstruálása közben az emberekben tovább élő traumákat is oldotta, a kollektív emlékezet részévé avatta. A Pócspetri című filmjével a rendszerváltáskor perújrafelvételhez juttatta a félévszázadon át bűnösnek bélyegzett falut. A filmet csak 1989-ben mutatták be. 1998-ban Buglya Sándor készítette azt a 40 perces interjút Ember Judit a film keletkezéséről, az események hátteréről, amely teljes terjedelmében felkerült a kiadványra.

Balázs Béla Stúdió, 1983, 190’

Pócspetri – DVD bemutató és vetítés
FUGA Budapest Építészeti Központ
1052 Budapest Petőfi Sándor u. 5.
11.25. szombat, 16 óra
Facebook eseményoldal

 
Az Ember Judit Enterprises és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös rendezvénye. A részvétel ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!