Psyché – DVD bemutató

2017.09.21.
Bódy Gábor Psyché című filmje a közelmúltban háromlemezes DVD-n jelent meg, amelynek bemutatójára szeptember 29-én, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kerül sor.

Bódy Gábor Psyché című filmjének digitálisan felújított rendezői változata háromlemezes DVD-n jelent meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum gondozásában. A kiadvány bemutatójára szeptember 29-én a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kerül sor, a következő alkotók és közreműködők jelenlétében:

Csaplár Vilmos forgatókönyvíró
Hildebrand István operatőr
Vidovszky László zeneszerző
Bonta Zoltán színész, a rendező munkatársa
Kornis Anna vágó
Koppány Gizella jelmeztervező
Beke László művészettörténész

A bemutatón az alkotók kommentálják a filmrészleteket.

A filmről, annak felújítási rekonstrukcióiról és a kiadványról a film alkotóival és Fazekas Eszterrel, a kiadvány szerkesztőjével, filmfelújítási menedzserrel Peternák Miklós, az MKE rektorhelyettese, a C3 Alapítvány igazgatója beszélget.

A Psyché eredetileg hétórás film volt, melyből három verziót sztenderdizáltak Bódyék 1981-ben. A leghosszabb változat 261 perces volt. Ezt televíziós bemutatásra szánták. Ebből, a „legteljesebb, reformkori” verzióból egyetlen példány maradt fenn a Magyar Televízióban, amely Bódy életében nem került bemutatásra. Ennek oka a film ún. „reformkor” részben keresendő, amikor a pozsonyi országgyűlésen javaslat történik arra, hogy a magyarok megsegítsék a lengyel forradalom ügyét. Mindez a Jaruzelski-féle szükségállapot idején... Az elsüllyesztett filmkópia a kilencvenes évek elején került a filmarchívumba, ahol ennek alapján többféle kelléket egyesítve készült el egy analóg rekonstrukció, filmfelújítás.

Ezt követte 2004-ben az első digitális felújítás, még SD-ben, majd ez a HD-változat 2011-ben, Hildebrand István operatőr vezetésével, a Berlini Művészeti Akadémia és a C3 Alapítvány támogatásával. E háromrészes rendezői változat digitális mozikópiáját eddig csupán kétszer, a Ludwig Múzeum Bódy-kiállításán, és a Weöres-év keretében vetítették nyilvánosan Magyarországon.

A filmfelújítás azonban egy „never ending story”, és innen is tovább lehet lépni. A Filmalap a filmörökség teljes körű restaurálását meghirdető programjában mára már lehetővé vált a 4K felbontású, teljes körű restaurálás is, amelyhez ez a munka jelenti az alapot. A DVD kiadásával a Nemzeti Filmalap Filmarchívuma immár mindenki számára hozzáférhetővé teszi e korszaknyitó mű legteljesebb formáját.

A Psychéről a maga idejében számtalan reflexió keletkezett itthon és külföldön. Talán most, elkészülte után több mint harminc évvel, mikor a mű időtálló volta is bizonyossá vált, jött el az ideje egy részletes, új szempontú elemzésnek. Azok a technikai változások, melyek a celluloid alapú mozgóképet lassan kiszorítják a közönség számára hozzáférhető formátumok közül, egyúttal azt is lehetővé teszik, hogy a mozi-felbontást megközelítő szintű digitális kópia elérhető legyen a házimozizó vagy épp a kutató számára is. Ez a kiadvány azzal, hogy az elemző nincs kiszolgáltatva a mozi-szituáció lineáris idejének, alkalmat nyújthat a "második tekintet" számára egy ilyen alapos (újra)olvasáshoz is. Akik pedig ‒ például életkoruk vagy a filmforgalmazási szokások megváltozása miatt ‒ még nem találkoztak ezzel az alkotással – talán őket érheti a legnagyobb meglepetés.

A háromlemezes DVD kiadványon kivételes extrák is helyet kaptak: Bódy Gábor és Walter Gramming beszélgetése 1985-ből a videókorszak beköszöntéről, valamint Mozgástanulmányok című kisfilmje.

A DVD-bemutató időpontja: 2017. szeptember 29. 17 óra
Helyszíne: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69. (földszinti vetítőterem)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 Bódy Gábor

BodyGabor.hu

Bódy Gábor Catalogue

Infermental

Bódy Gábor filmrendezői pályaképe (Filmkultúra)

Beszélgetés Csaplár Vilmossal, Fogarasi Istvánnal és Cserhalmi Györggyel Bódy Gábor halálának 10. évfordulóján (Filmkultúra)

Bódy Gábor: Önéletrajz 1981-ből (Filmkultúra)