Queen, Moszkva tér, Metropolis és reklámfilmek a Klasszikus Film Maratonon

2017.10.19.
A januárban újjászervezett Filmarchívum nemzetközi filmfesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon két nagy közönségkedvenc is bemutatásra kerül: A Queen 1986-os budapesti koncertje százezrek számára emlékezetes, hiszen a zenekar ekkor lépett fel először a vasfüggöny mögött. Zsombolyai János filmje, a Magyar rapszódia – A Queen Budapesten bejárta a világot. A gyönyörűen felújított filmet, tökéletes kép- és hangminőségben a Budapesti Klasszikus Film Maraton közönsége láthatja először nagyvásznon. Ugyancsak digitálisan felújítva élvezhetik a nézők a Moszkva teret, Török Ferenc 2001-es kultfilmjét. A vetítésekhez közönségtalálkozó és egy buli is kapcsolódik majd.

Történelmi reklámblokk 1920-1980

Gyermekkorunk reklámjai, bárhogyan is öregednek az évtizedek alatt, életünk végéig legfrissebb és legszeretettebb emlékeink. Tibi csoki, véres hurka, vagy MÜSZI, mindenkiben ugyanazokat az emlékeket ébreszti, s a reklámok mentén generációk képesek önmagukat meghatározni. De vajon milyen lehetett szüleink, nagyszüleink ilyen fajta önazonossága? Vajon tényleg létezett a Royal bútor és a Royal kaszni? És mi a helyzet a Kakas pasztával, meg a hashajtókkal? És egyáltalán mikor készült az első reklámfilm Magyarországon? Erre ad választ a Filmarchívum többezres reklámfilm-gyűjteményéből készült program a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amely a különböző történelmi korok mentén válogat az elmúlt 100 éve reklámjaiból. Lesz itt minden a némafilmek korától a rendszerváltásig, kevés szöveggel és sok látnivalóval – ahogyan azt a reklámiparban kell.

A Queen Budapesten (forrás: MNFA)

Főszerepben Budapest

Az idén 60 éves Filmarchívum egyik legérdekesebb gyűjteménye a Budapestet bemutató városkép-filmek fennmaradt darabjai. A főváros minden korban eléggé különleges volt ahhoz, hogy önálló filmet szenteljenek szépségeinek. Az ostrom előtt készült filmek értéke nyilvánvaló, de csaknem valamennyi, más történelmi korszakban készült rövid dokumentumfilm hordoz olyan értékeket, amelyek ma már csak ezeken a régi szalagokon élnek. Válogatásunk jó áttekintést nyújt a magyar főváros hét évtizedéről, a tízes évektől a rendszerváltásig, benne természetesen sok történelmi vonatkozással. A régi képsorok nem csak várostörténeti szempontból érdekesek, hanem mert így egyben, teljes hosszban még sosem voltak láthatók ezek a filmek.

Moszkva tér, közönségtalálkozóval és bulival (forrás: MNFA)

A Budapesti Klasszikus Film Maraton a 100 éves magyar filmgyár és a szintén 100 éves UFA, német filmgyár 30-as évek eleji közös időszakára plakát- és fotókiállítás és a kétnyelvű filmekről szóló előadással és vetítésekkel emlékezik.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton záró eseményén, a Corvin moziban vetítik Fritz Lang Metropolis című filmjének felújított, restaurált változatát. A némafilmek többsége a rendezvényen élőzenés kísérettel lesz látható.

A szervezők nem feledkeztek meg a legfiatalabbakról sem: a Corvinban sok izgalmas gyerekprogrammal, foglalkoztatóval a Babtér és a Dargay-klasszikusok, Szaffi és Lúdas Matyi várják a gyerekeket, ezen kívül megtekinthető lesz egy Dargay-kiállítás és A Pál utcai fiúk is.