Ragályi Elemér (1939-2023)

2023.03.30.

83 éves korában elhunyt a magyar film legnagyobb alkotóinak egyike, Ragályi Elemér operatőr.

Ragályi Elemér Budapesten született 1939-ben. 1957-től a Magyar Filmgyártó Vállalatnál volt világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

Operatőrként többek között Zolnay Pál, Sándor Pál, Elek Judit, Gazdag Gyula állandó alkotótársa volt, de sokat dolgozott Szomjas Györggyel, Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel is. Többek között olyan nagy hatású, a magyar film vizuális nyelvét megújító alkotás operatőre volt, mint Elek Judit: Sziget a szárazföldön, Gaál István: Magasiskola, Sándor Pál: Régi idők focija, Szomjas György: Talpuk alatt fütyül a szél, Mészáros Márta: Örökség, András Ferenc: Dögkeselyű, Gazdag Gyula: Hol volt, hol nem volt.

A dramaturg-operatőröket képző, világhírű „Illés-Iskola” stílusteremtő alakja volt. Virtuóz kézikamerázására, a dokumentumot költészetté emelő operatőri stílusára, pazar világítástechnikájára már első nagyjátékfilmjeinél felfigyelt a világ (Sziget a szárazföldön, Magasiskola, Régi idők focija).

Stanley Kubrick az Ezüst-Medve-díjas Szirmok, virágok, koszorúk fényképezését méltatta. Ragályi egyik utolsó nagyszabású magyar munkája a Török Ferenc 2017-ben forgatott 1945 című alkotása volt.

1990-ben megkapta az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díját, a Cable ACE-t a The Josephine Baker Story című HBO produkcióért. ACE-díjra jelölték a Max and Helen és a Red King, White King című munkájáért is. A Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story című filmmel ismét elnyerte az operatőri ACE-díjat.

Ő fényképezte Xavier Koller A remény útja című filmjét, amely 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyert. Az Emmy-díjas Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban. Utolsó nagyszabású külföldi munkája a számos fesztiváldíjat nyert Corn Island rendezte: George Ovasvili (2014).

A Nemzeti Filmintézet digitális filmrestaurálási programjának keretében tucatnyi magyar filmklasszikus felújításában vett részt. Hatalmas jelentőségű és korszakalkotó operatőri munkássága mellett a magyar filmkincs restaurálásában végzett önfeláldozó tevékenységért is örök hála illeti.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN: