Teltházas Körhinta vetítés a lyoni Lumière Filmfesztiválon

2017.10.17.
Teltház előtt vetítették Fábri Zoltán Körhintá-jának felújított és digitalizált változatát a Lumière nemzetközi klasszikus filmek fesztiválján tegnap este Lyonban.

A díszvetítés előtt Joël Chapron, az Unifrance képviselője méltatta a magyar alkotást, hangsúlyozva, hogy a filmet 1956-ban nagy sikerrel mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, majd idén újra, a Cannes Classics programban. Havas Ágnes, a Filmalap vezetője köszöntötte a nézőket és beszélt a Filmalap fontos missziójáról: a tíz évre szóló Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási program keretében a Filmalap a Filmarchívum és a Filmlabor közreműködésével restaurálja a magyar filmörökség kiemelkedő darabjait. Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója hangsúlyozta a Körhinta magyar filmtörténeti jelentőségét, és kiemelte a fiatal Törőcsik Mari alakítását. A Filmalap képviselői mielőbbi gyógyulást kívántak a művésznőnek.

A vetítés után Thierry Frémaux, a lyoni Cinématheque igazgatója szűk körű vacsorát adott, ahol bemutatta a Filmalap képviselőit és méltatta aktív tevékenységüket a magyar film nemzetközi szerepének erősítése terén. A vendégek között Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro és Jerry Schatzberg világhírű filmrendezők is helyet foglaltak. A vacsorán részt vett a francia film doyenje, Bertrand Tavernier, valamint francia filmforgalmazók és a filmes sajtó képviselői.

A Körhinta Lyonban

A Lumiére Filmfesztiválon ma is vetítik a Körhintá-t és külön bemutatják 80 mozi képviselőinek, hiszen a magyar film francia moziforgalmazásba kerül. Holnap kerekasztal beszélgetésen lesz szó a magyar film sikereiről.

A lyoni Lumiére Filmfesztivált a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux alapította. A világhírű mustra fókuszában a filmtörténet kincsei láthatók. A Lumiére-fivérekről elnevezett, évről-évre októberben megrendezett fesztivál a felújított filmek elsőrangú bemutatkozási fóruma.

Fesztiválmozi

A magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakja, Fábri Zoltán születésének idén ünnepeljük 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a Filmalap filmfelújítási programja a Fábri-életmű köré szerveződik, a felújítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Az elmúlt hónapokban újjászervezett Filmarchívum négy napos nemzetközi fesztivált rendez november 2-tól Budapesti Klasszikus Film Maraton címmel, a műsoron felújított Fábri-filmek és egyedülálló külföldi filmritkaságok lesznek.

A Körhintal a lyoni fesztivál katalógusában 

Körhinta
Fábri Zoltán filmje, Magyarország, 1956

Az 1950-es évek vidéki Magyarországán Mari (Törőcsik Mari) titokban beleszeret Mátéba (Soós Imre). De az apának (Barsi Béla) más tervei vannak a lányával. Az idős, konzervatív földtulajdonos egy gazdag parasztot szán a lányának. Marinak és Máténak szerelmükért meg kell törniük a hagyományokat. Egy falusi búcsúban egy fiatal magyar lány a körhintán forog. Ragyog az arca és átkarol egy fiút. Ezzel a friss, ígéretes jövőjű fiatalság képével szándékozott a magyar film kitörni a sztálini bénultságból.

Fábri Zoltán Körhinta című filmje a Cannes-i Fesztivál versenyfilmjei között nagy reveláció volt. A rendező számára egy jelentős karrier kezdete. E magyar románc sikere átíveli a határokat és megnyitja az utat a nemzeti filmgyártás új perspektívái előtt. Az elkövetkezendő éveket olyan nagy filmrendező művei fémjelzik, mint Makk Károly és Jancsó Miklós. A Croisette fejet hajtott e megható manézs előtt. Törőcsik Mari, aki később a magyar film nagyasszonyává vált, első szerepét játssza ebben a filmben és fiatalos spontaneitásával meghódítja a nézőket.

François Truffaut, aki ekkor az Arts folyóirat kritikusa, ezt írja: „És íme végül az én személyes díjaim. Nagydíj: Körhinta. Női alakítás díja: Törőcsik Mari a Körhintáért.” (Arts, 1956. május 16.)

Fábri műve mélyen beleivódik saját korába. Ez a földek kollektivizálásának és a termelőszövetkezetesítésnek időszaka, melynek Máté odaadó támogatója. A Mari apja által képviselt földtulajdonosokkal való összeütközés elkerülhetetlen. De itt a fiatalság győz. A film Fábri rendezői erényeinek teljes tárházát bemutatja a bál-jelenetben, ahol ezek a falusi fiatalok szembe kerülnek az egész helyi közösséggel, nem hajlandók abbahagyni a táncot.

Hatvan évvel később Cannes-ban a film felújított változatát mutatták be, premier előtt. Fábri Zoltán körhintája semmit sem veszített érzékeny naivitásából és költői erejéből.

Körhinta
Magyarország, 1956, 90 perc, fekete-fehér, 1:1,37 formátumú
Rendező: Fábri Zoltán
Forgatókönyv: Fábri Zoltán, Nádasy László Sarkadi Imre Kútban című novellája alapján
Operatőr: Hegyi Barnabás
Zene: Ránki György
Vágó: Szécsényi Ferencné
Díszlet: Fábri Zoltán
Jelmez: Kölcsey Alice
Produkció: Mafilm
Főszereplők: Törőcsik Mari (Pataki Mari), Soós Imre (Bíró Máté), Szirtes Ádám (Farkas Sándor), Barsi Béla (Pataki István), Kiss Manyi (Patakiné)
Magyarországi bemutató: 1956. február 2.
Cannes-i Fesztiváli bemutató: 1956. május 18.

Köszönet a Clavis Films-nek. A restaurálást a Magyar Filmarchívum végezte, scan 4K és digitalizációval az eredeti 35 mm-es filmnegatív és két korabeli forgalmi kópia alapján.

(Gáldi Éva fordítása)

Vetítések


Kapcsolódó cikkek: