Teltházas magyar vetítések a film szülővárosában

2022.10.26.

10 teltházas vetítésen mutatták be a lyoni Lumière Fesztiválon André de Toth (Tóth Endre) 1939-ben Magyarországon készült, felújított filmjeit.

A lyoni Lumière család gyárában forgott a világ első filmje A műszak vége címmel, amin a Lumière testvérek találmányukkal, a Cinematographe nevű filmfelvevő és filmvetítő szerkezettel rögzítették mozgóképen a gyári munkások kivonulását. A Lumière Intézetet 1982-ben alapították, amikor Bertrand Tavernier filmrendező a saját testével akadályozta meg, hogy a buldózerek lerombolják a film születésének e kultikus helyszínét. Az azóta UNESCO védettség alatt álló épületkomplexum 13 éve ad otthont a mára a világ legnagyobb filmklasszikusokat bemutató fesztiváljának, a Lumière Fesztiválnak. A fesztivál alapítói, Thierry Frémaux és Bertrand Tavernier 2017 óta minden évben meghívnak egy-egy restaurált magyar filmet a programba, de idén különleges figyelmet és előkelő helyet szántak a magyar filmörökségnek: először mutattak be 5 magyar filmet ugyanabban az évben.

Az André de Toth néven világhírűvé vált Tóth Endre 1940 előtt forgatott filmjeit tűzték óriási sikerrel programra, összesen 10 teltházas vetítésen.
-
Tóth Endre


Tóth Endre filmkedvelő polgári család sarjaként 1913-ban született Makón. Sikertelen színműírói próbálkozásait követően a drámaíró Molnár Ferenc és a költő Babits Mihály vette pártfogásába. Nekik köszönhetően látogatott el a budapesti Hunnia Stúdióba, s rögtön igazi tehetségnek bizonyult. Tudását utazásai során tökéletesítette: Londontól, ahol a brit filmipart megalapozó Korda testvérek munkatársa volt, Berlinen át Hollywoodig jutott, ahonnan visszatért Budapestre. 1939-ben egyetlen év alatt öt, korát megelőzően modern vizualitású és témaválasztású filmet forgatott: krimit (5 óra 40), női történetet (Két lány az utcán), történelmi életrajzot (Semmelweis), kémfilmbe oltott melodrámát (Toprini nász), és tantörténetet (Hat hét boldogság). Ezek nyitották meg számára Hollywood kapuit, ahova a fasizmus erősödése és a világháborús fenyegetettség idején sok honfitársához hasonlóan emigrált. Hollywoodban André de Toth néven, a film noir és a western megújítójaként világhírűvé. „Hollywood utolsó félszemű rendezőjét”, Bertrand Tavernier, Martin Scorsese és Quentin Tarantino is sokra tartották, Thierry Frémaux-hoz, a Cannes-i Filmfesztivál igazgatójához személyes barátság fűzte. André de Toth, azaz Tóth Endre 1989-ben látogatott el szülőhazájába. 1995-ben, a film születésének 100. évfordulóján, Bertrand Tavernier meghívására Lyonba látogatott és a Lumière Intézetet a filmművészet Mekkájának nevezte.

A Két lány az utcán című filmjének restaurálása 2010-ben Martin Scorsese és a Lumière Intézet kezdeményezésére a The Film Foundation World Cinema Project-je keretében valósult meg. A további négy Tóth Endre-filmet a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak szakemberei újították fel digitálisan 2022-ben.

-
Ráduly György bevezetője az egyik teltházas vetítés előtt

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója a klasszikus film vásáron és szakmai előadásokon bemutatta a Filmarchívum filmmegőrzési és restaurálási tevékenységét, oktatási programját, valamint forgalmazókkal, televíziócsatornákkal és filmmúzeumokkal tárgyalt a magyar filmörökség külföldi terjesztéséről. Részt vett az Art Mozik Európai Szövetségének workshopjában és az Arte Kino nevű program bemutatásában is, aminek köszönhetően idén 4 magyar restaurált filmalkotás lesz elérhető az európai tévécsatorna streaming oldalán keresztül. Bódizs Tamás, az NFI Filmlabor igazgatója bemutatta a nemzetközi szakembereknek a Filmlabor digitalizálási és restaurálási szolgáltatásait és az NFI Filmarchívummal közös munkájának eredményeit. A tárgyalásoknak köszönhetően újabb nemzetközi tendereken indul az NFI Filmlabor. Káel Csaba mozgóképszakmai fejlesztésért felelős kormánybiztos is részt vett az eseményen, ahol a magyar filmtörténet aranykorairól és a magyar filmipar mai eredményeiről tartott beszámolót és európai mozgóképszakmai vezetőkkel tárgyalt.

-

Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója, Káel Csaba mozgóképszakmai fejlesztésért felelős kormánybiztos és Bódizs Tamás, a Filmlabor igazgatója Lyonban


Thierry Frémaux, a Lumière Fesztivál és a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója a megnyitó és a záróünnepségeken is 5000 néző előtt jelentette ki, hogy Európa legjelentősebb filmörökségeket bemutató fesztiváljai a Lumière Fesztivál, a bolognai Il Cinema Ritrovato és a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A fesztivál életműdíjasának, Tim Burtonnek személyesen is elismerően nyilatkozott az idén 5. alkalommal megrendezett budapesti eseményről.