Több mint 30 ezren látták a NAGYLÁTÓSZÖG kiállítást

2021.11.10.
Rekordszámú látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, nagyívű filmtörténeti tárlat, amely még vasárnap estig látható a Ludwig Múzeumban. A hiánypótló kiállítás a Déli Városkapu Program keretében tervezett magyar filmes központ előkészítésének első lépése egyben.

A Nemzeti Filmintézet 2021-ben sokszínű programsorozattal ünnepelte a magyar film 120 éves jubileumát, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban júliusban nyílt Nagylátószög – 120 éves a magyar film című hiánypótló kiállítás, amely a magyar filmtörténet első áttekintő, nagyívű bemutatása a kezdetektől napjainkig.  

A kiállítás összetett módon, időrendbe állítva mutatja be az elmúlt 120 év filmtörténetét, ábrázolja a történelem és a film kapcsolatát és kölcsönhatásait. Nem csak részletgazdagsága teszi rendkívülivé, de bizonyos vonatkozásokban új megvilágításba helyezi a magyar mozgókép történetét, számos korábban háttérbe szorult alkotó munkásságára hívja fel a figyelmet, valamint bemutatja a Magyarországról elszármazott, külföldön világhírűvé vált alkotók izgalmas pályáját is. A termeken végigfutó idővonalat gazdag mozgóképanyag egészíti ki, melyek közül több a kiállításon látható először. A tárlat 77 képernyőn pergő film mellett a filmgyártás tárgyi eszközeit is összegyűjti, a forgatókönyvektől a technikai eszközökön át a fesztiváldíjakig, személyes relikviáikig, melyekért a Nemzeti Filmintézet köszönettel tartozik az alkotóknak és hozzátartozóiknak, akik gazdagították a kiállítás tartalmát.  

Vitáris Iván a Nagylátószög kiállításon, a Ludwig Múzeumban (Fotó: Molnár Anna)

„A Nagylátószög kiállítás azzal szembesít, hogy hihetetlenül gazdag és izgalmas anyagunk van a magyar filmgyártás 120 évéről. A magyar mozgókép ugyanolyan bőséges és értékes kulturális kincsünk, mint az irodalmunk vagy a zenénk. Óriási kincsestár, mely kiállításba rendezve sok-sok felismeréssel, élménnyel és tanulsággal is gazdagít. Kezdettől fogva egyfajta előtanulmányként is tekintettünk a kiállításra, mely, a berlini és párizsi filmmúzeumok mintájára, a közeljövőben létrehozandó magyar filmes központ állandó tárlatának alapja lesz. A kormány stratégiai ágazatként kezeli az évi 100 milliárd forintot meghaladó volumenű magyar filmipart, melynek múltja és jelene egyaránt a része. Nagy izgalommal, lelkes és elkötelezett csapattal kezdünk neki a Déli Városkapu Program keretében megvalósítandó filmes központ előkészítésének.” – összegezte Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.  

A Nagylátószög kiállítás minden korosztályban sikert aratott. Különleges tárlatvezetésekre is sor került népszerű rockzenészek és slammerek közreműködésével, köztük volt Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo. A fiatalságot megcélozva nyári táborokat is szerveztek a Nemzeti Filmintézet munkatársai, és olyan hírességek is megtekintették a Nagylátószög kiállítást, mint John Travolta és Tony Gatlif.  

Nagylátószög kiállítás - Káel Csaba és John Travolta (Fotó: MÜPA / Szabó Zsófia)

A tárlat megvalósítása több magyar és külföldi intézmény együttműködésével valósult meg. A Nagylátószög kiállítás kurátora volt Balogh Gyöngyi, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János - a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatóságának munkatársai.  

A november 14-ig látogatható Nagylátószög jövőre az online térbe költözik, és egy nyomtatott album is napvilágot lát az összegyűjtött anyagból.