Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz szeptemberben

2020.08.11.
Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.

Muszatics Péter programigazgató hangsúlyozta, hogy a fesztivál a magyar filmekre fókuszál: "néhány napig a magyar filmet ünnepeljük a magyar tenger mellett". Kiemelte, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb a magyar film, amit Oscar-díjak és -jelölések valamint nemzetközi filmszemlék eredményei is mutatnak. A programokat eredetileg június elejére, egyfajta szezonnyitónak tervezték, de a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben tudják megtartani, a későbbiekben azonban visszatérnének a nyár eleji időponthoz. 

A fesztivál műsorán két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág-sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás szerepel majd. Az ingyenes vetítéseket Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon rendezik. A fesztivál hivatalos nyitófilmje Bagota Béla Valan című alkotása lesz, és az idei év legjobb magyar filmjei mellett a Balatonhoz kapcsolódó műveket is láthat a közönség, köztük a Pogány Madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről című összeállítást is.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum gyűjteményéből vetített filmek a fesztiválon:

Katonazene (Marton Endre, 1961) – a digitálisan restaurált kópia premierje
Álmodozások kora (Szabó István, 1964)
János vitéz (Jankovics Marcell, 1973)
Veri az ördög a feleségét (András Ferenc, 1977)
A Pogány Madonna (Mészáros Gyula, 1980)
Tanítványok (Bereményi Géza, 1985)
Balatonfüred (Szobolits Béla, 1985)
Filmek a magyar tengerről az 1950-es évekből (archív válogatás)


ELŐZETESEK

Álmodozások kora – szeptember 3. csütörtök:

Veri az ördög a feleségét – szeptember 4. péntek:

Tanítványok – szeptember 5. szombat:

Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív igazgatója szerint a Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi háromszög kiválóan alkalmas helyszín egy filmes rendezvényhez. A kulturális fővárosi program legfőbb célja Veszprém és a Balaton térségét kulturális kreatív régióként újrapozícionálni, európai láthatóságot is biztosítva számára. A Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz az Európa Kulturális Fővárosa program első saját fejlesztésű rendezvénye.

A vetítések mellett szakmai találkozót is tartanak, amelyen a koronavírus-járvány alatti filmkészítés és mozizás kérdését járják körül, az Óváros téren pedig Filmpiknik Café várja az érdeklődőket esti koncertekkel. A szervezők minden évben egy fiatal színészt választanak majd a fesztivál arcának. Az első rendezvény arca, László Panna, a FOMO egyik főszereplője a sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. A Z-generáció tagjaként arra buzdította a fiatalokat, hogy bátran merjenek moziba menni és ott magyar filmeket is nézni, mert egyre minőségibb magyar filmek készülnek.

További információk