VIZIPÓK-tól a MOSZKVA TÉR-ig – A legnézettebb alkotások a FILMIO-n

2021.02.04.
A közelmúlt sikerfilmjei és régi klasszikusok egyaránt megtalálhatók a FILMIO legnézettebb alkotásai között. A Nemzeti Filmintézet által novemberben indított streaming platform pont ezt az igényt igyekszik kiszolgálni: felidézni a magyar mozi gyöngyszemeit és széles körben elérhetővé tenni az aktuális alkotásokat. Itt a 25 legnézettebb magyar alkotás a FILMIO-ról.

A FILMIO TOP 25-ös listáján helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek jelentős mozisikerei is.  

25. a listán a Vízipók-csodapók, az 1982-ben készült animációs film, amely egészen biztosan nemcsak a legkisebbeknek kínál tartalmas szórakozást. Ugyanez lehet a helyzet a 24. helyen szereplő Égig érő fű című ifjúsági filmmel, amelynek szállóigéit ma is gyakran idézik azok, akik valaha szívükbe zárták a történetet.  


Nem hiányozhatnak a kedvencek közül a filmklasszikusok sem: sokan voltak kíváncsiak a Te, rongyos élet (21.), A tizedes meg a többiek (14.), vagy épp A tanú (4.) című filmekre. Utóbbi azért is különleges, mert egy sokáig nem ismert, cenzúrázatlan változat is felkerült a FILMIO kínálatába digitálisan felújítva. A listán sok olyan alkotás van, amelyet egy-egy rendkívüli színészi alakítás, emlékezetes karakterek miatt nézünk meg szívesen újra és újra. A FILMIO előfizetők kedvence Kabos Gyula, aki a Hyppolit, a lakájban (19.) alakít fergetegeset, Pécsi Ildikó, akit többet között a Veri az ördög a feleségét (9.) című filmben láthatunk, vagy épp Bujtor István, akinek a műkincsrablók utáni nyomozását a FILMIO-n is sokan szurkolták végig A Pogány Madonnát (3.) nézve.  

Az utóbbi 10 év filmtermésére kíváncsiak leginkább a FILMIO nézők, hiszen ebből a kategóriából került fel a legtöbb film a TOP 25-ös listára. A legnépszerűbb filmek között találjuk a Liza, a rókatündér (16.), a Kincsem (15.), Megdönteni Hajnal Tímeát (13.), a BÚÉK (10.), a Budapest Noir (8.), az Anyám és más futóbolondok a családból (7.), a Trezor (6.) és a Vándorszínészek (5.) című mozifilmeket. A kultfilmek a FILMIO kínálatában is keresettek: a TOP 25-ös lista első három helyét kultikus filmek foglalták el. Az előfizetők körében jelenleg a legnézettebb a Török Ferenc rendezte, idén 20 éves Moszkva tér (2001). A dobogó második fokán Tímár Péter 1995-ös alkotása, a Csinibaba, míg a harmadik legnépszerűbb a kínálatban A Pogány Madonna 1980-ból.  


A FILMIO-n jelenleg több mint 200 magyar alkotásból választhatnak az előfizetők, és a kínálat hetente folyamatosan bővül felújított régi filmekkel és a közelmúltban készült izgalmas alkotásokkal.  

A januári újdonságok között volt a Boldog születésnapot, Marilyn! (1981) az elragadó Esztergályos Cecíliával a főszerepben, a 2x2 néha 5 és az Oscar-jelölt és berlini Arany Medve díjas Testről és lélekről is. Februárban is remek alkotásokkal bővül a kínálat, köztük a 2017 óta töretlen sikerű Tékasztorik című vígjáték és a különleges, kizárólag archív felvételekből összeállított Budapest Retró.  

A FILMIO tavaly novemberben egy telített piacra érkezett, amit olyan óriások dominálnak, mint a Netflix és az HBO GO. A kiélezett kínálat versenyben a FILMIO szép sikerrel indult, az előfizetők száma folyamatosan növekszik. Elősegíti ezt, hogy a szolgáltatás díja korlátlan hozzáférést biztosít a teljes, hetente bővülő filmkínálathoz, és bármikor lemondható, hűségidő nincsen. A streaming szolgáltatás számítógépen, tableten és okostelefonon is elérhető és már készül az okostévé applikáció, mely a tervek szerint tavasszal érkezik.  

 

 

A 25 legnézettebb alkotás a FILMIO-n

(2020. november 19 – 2021. január 31., a filmet megtekintő felhasználók száma alapján)  

25. Vízipók-csodapók
24. Égig érő fű
23. Swing
22. Couch Surf
21. Te, rongyos élet
20. Cha-cha-cha
19. Hyppolit, a lakáj
18. A vizsga
17. Magyar vándor
16. Liza, a rókatündér
15. Kincsem
14. A tizedes meg a többiek
13. Megdönteni Hajnal Tímeát
12. Poligamy
11. Egy szerelem gasztronómiája
10. BÚÉK
9. Veri az ördög a feleségét
8. Budapest Noir
7. Anyám és más futóbolondok a családból
6. Trezor
5. Vándorszínészek
4. A tanú
3. A Pogány Madonna
2. Csinibaba
1. Moszkva tér