Filmhíradók 100 éve

 

Az első komolyabb fennmaradt magyar filmhíradós tömb az 1918-1919-es forradalmak alatt készült híradók periódusa, melynek kópiáit 1919 után a Horthy-rendőrség foglalta le a laboratóriumokban. A kinagyított képkockák alapján számos bírósági ítélet született, a film lett a tárgyi bizonyítéka annak, hogy a forradalom napjaiban ki merre járt, mit csinált. AZ EST FILM és a VÖRÖS RIPORT FILM valamennyi tekercse nyomozati anyag lett és a perek után a bűnügyi levéltár raktárába került – ennek köszönhető fennmaradásuk.

Az összes 1918-1919-es filmhíradót ezen a lejátszási listán lehet megnézni

Születésüknek 100. évfordulója alkalmából a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a korabeli sajtó híradásai alapján eddig sosem látott mélységig feltárta az 1918-1919-es híradóévfolyamot, restaurálta, rekonstruálta és kisfilmekben mutatta be azokat. Az némafilmen fennmaradt eseményekhez magyarázó narráció készült, hiszen az azóta eltelt idő a riportok zömének történeti hátterét már régen elmosta. A kutatás nyomán részletesen kibomlottak a híradások háttértörténetei: megtudhattuk, mi kezdtek a selyemmel 1918 nyarán a Károly körúti sorban állók, hogyan enyhítettek a lakáshiányon, miért akarta megölni magát a Babaszínpad tinédzser sztárja, és mi történt azzal a nyolcéves kisfiúval, aki benyúlt az állatkerti hiénák ketrecébe. A kutatás során minden eddiginél pontosabban sikerült megfejteni, mikor és hol készültek a riportok, kik a képeken látható szereplők és mi hangzott el.

Az eddig ismert 40 híradón túl olyan sosem látott kameranegatívokat is digitalizáltunk, amelyek az utóbbi évek raktárrendezései során kerültek elő, mint a híradók kivágásai, túlforgatott jelenetei. A kutatási program a 2017-ben indult Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében zajlott.

Qubit interjú a projektről