Nagy felbontásban elérhető a Horthy Miklós budapesti bevonulását megörökítő film

2019.11.15.
A film, amelyet épp 100 évvel ezelőtt, 1919. november 16-án forgattak Budapesten, a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb mozgóképes dokumentuma.


Csak egyetlen eredeti kópia maradt fenn belőle, az is nagyon rossz állapotú, hiszen a szocializmus idején sok másolat készült róla, hogy ellenpropagandaként használják fel a korszak dokumentumfilmjeiben. Az évtizedek alatt a filmszalag sokat sérült és csonkult, ami jól látható a most közzétett videón is. A nagyszabású politikai rendezvényt dokumentáló felvétel képsorai az évtizedek alatt sokszor felcserélődtek, egyes snittek pedig meg is semmisültek a fokozott igénybevétel miatt. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának történészei a 100 éves jubileum alkalmából kitartó kutatással beazonosították az összes némafilmre vett képsort és rekonstruálták az eredeti sorrendet. A most közzétett változatot audiokommentárral is ellátták, amely segít eligazodni a száz évvel ezelőtti nagyszabású állami ünnepség protokollján és nevesíti a képen szereplő személyeket.

A filmet a MAFILM elődjének számító zuglói Corvin filmgyár készítette, amelynek a filmszakma 2017-ben ünnepelte centenáriumát. Három közismert játékfilmes rendező készítette a felvételeket öt operatőrrel, akik a fontosabb eseményeket sokszor egymással szemben forgatva, meg is jelennek a felvételeken. A Nemzeti Hadsereg bevonulása Budapestre című filmriportot még 1919 novemberében rendhagyó módon nem is Budapesten mutatták be, hanem Szegeden, a Korzó moziban, utalva erre a Horthy-féle ellenforradalomra és az új rendszer előként megalakult kormányaira.

A most közzétett filmriport egyben a Filmarchívum 2018 augusztusában útjára indított 100 éves Filmhíradók sorozatának utolsó darabja, amely az Archívum munkatársa, Torma Galina kutatásai alapján hétről-hétre nyomon követte Magyarország 100 évvel ezelőtti sorsának alakulását. A hatalmas munka eredménye nem csak az a nyilvánosan elérhető mozgóképes történelmi tabló, amely Magyarország sorsának alakulását kíséri végig a Monarchiától a proletárdiktatúrán át Horthy Miklós bevonulásáig, hanem izgalmas időutazás és nyomozás is, melynek során olyan történelmi személyekről is előkerültek mozgóképek, akikről eddig nem volt film. A Krúdy Gyuláról, Márai Sándorról és Kertész Mihályról (Michael Curtiz) nemrégiben előkerült felvételeket is hamarosan bemutatja a Magyar Nemzeti Filmarchívum.