Álomsárkány

Pünkösti Andor, 1939. Modern stílusú vígjáték erős társadalomkritikával.

Bemutató: 1939. május 11.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Pünkösti Andor

Státusz
Eredeti hossz: 2234 m, 84 perc
A film elveszett.

Tartalom
A dúsgazdag Bátay Ica és vőlegénye, Bartsch Félix bankár a balatoni országúton karamboloznak. Icának válságos az állapota, vérátömlesztésre van szüksége. Egy szegény egyetemi hallgató, Péter vállalkozik véradásra. Gyógyulása után a lány hálából álláshoz juttatja a fiút. A fiatalok között szerelem bontakozik ki, de Ica azt hiszi, hogy Péter Ibolyát, az óbudai virágáruslányt szereti, ezért elhatározza, hogy hozzámegy a bankárhoz. Az esküvői csokrot Ibolyánál rendeli meg, aki felvilágosítja tévedéséről. Ezzel elhárult minden akadály, s Ica Péter felesége lesz.

Miért érdekes?
A film modern stílusú vígjáték, amelyben a társadalom különböző csoportjait képviselő szereplők jelennek meg. Radó István visszaemlékezése szerint a film alkotóinak eredeti szándéka az volt, hogy pellengérre állítsák a fajvédő politikát, ami miatt aztán konfliktusba kerültek a cenzúrával, és a művet csak módosításokkal lehetett bemutatni.

Alkotók
Gyártó: Prizma Film Kft., Pünkösti Film Kft.
Író: Felkai Ferenc
Forgatókönyvíró: Felkai Ferenc, Pünkösti Andor
Operatőr: Gergelits Ferenc
Szereplők: Muráti Lili (Bátay Ica), Rajnay Gábor (Bátay Tamás, az apja), Ladomerszky Margit (Bátayné, az anyja), Perényi László (Péter), Egry Mária (Ibolya, a virágáruslány), Földényi László (Bartsch Félix), Vízváry Mariska (Mari néni), Szemlér Mária (Margitka), Köpeczi-Boócz Lajos (Pali bácsi, a verklis), Makláry Zoltán (Vércse), Ujlaky László (Pista), Tapolczay Gyula (Béla), Berky Tibor (Miki), Dózsa István (házmester), Fáy Béla (asszisztens), Lantos Ica, Kistóth Erzsébet

Filmkereső
IMDb

Leadkép: Békés plakátja. Forrás: NFI