Borcsa Amerikában

Keleti Márton, 1938. A film egy részét eredeti helyszínen, New Yorkban forgatták.

Bemutató: 1938. augusztus 16.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Keleti Márton

Státusz
Eredeti hossz: 2531 m, 94 perc
A film hiányosan, nem vetíthető állapotban maradt meg.

Tartalom
Szalai Pista hazajött Amerikából. Fűtő volt egy hajón, sok pénzt keresett. Elvenné régi szerelmét, Borcsát, de sem szülei, sem a lány nagybátyja, Zsiga nem egyeznek bele a házasságba, sőt sikerül veszekedést provokálniuk a szerelmesek között. Pista más lánynak kezd udvarolni. Egy menedzser Amerikába szerződtetné a csinos Borcsát, így Zsiga nagybácsi és a lány útra kelnek a tengerentúlra. A Borcsába szerelmes Pista elszegődik a hajójukra. A lány egy New York-i színházban fog fellépni. Zsiga és Pista időközben kiegyezik egymással, és a nagybácsi trükkösen elintézi, hogy a főszereplő ruháiban Pista lépjen fel Borcsával a revüben. Produkciójuk hatalmas sikert arat. Az igazgató magas gázsit ígér a párosnak, a szerelmesek azonban inkább az otthoni boldogságra vágynak, és hazatérnek Magyarországra.

Miért érdekes?
A népszerű operettet már a némafilm korában szerették volna megfilmesíteni, amerikai színésznővel a főszerepben. Erre végül csak egy évtizeddel később került sor, a hősnőt ekkor Dajka Margit, szerelmét Hámory Imre, a nagybácsit pedig Mály Gerő alakította. A film egyes részeit eredeti helyszíneken, New Yorkban forgatták.

Alkotók
Gyártó: Reflektor Film
Író: Emőd Tamás, Török Rezső
Forgatókönyvíró: Orbók Attila
Operatőr: Kurzmayer Károly
Szereplők: Dajka Margit (Borcsa), Mály Gerő (Zsiga, a nagybátyja), Hámory Imre (Szalai Pista), Gózon Gyula (Faragó), Góth Sándor (amerikai menedzser), Simon Marcsa (Gubáné), Ölvedy Zsóka (Rozál, a leánya), Vaszary Piri (Pista anyja), Petheő Attila (magyar úr a hajón), Kovács Károly (a fia), Pethes Sándor (Frankovics), Pethes Ferenc (Andris), ifj. Latabár Árpád (parkett-táncos), Kiss Manyi (a partnere), Hidvéghy Valéria (szobalány a hajón), Fáy Béla (hajógépész), Kürthy György, Tapolczay Gyula, Galetta Ferenc, Berczy Géza, Ihász Lajos, Kürthy József, Berky József

Filmkereső
IMDb