Búzavirág

Székely István, 1934. Egy lovasbaleset következményei és egy szerelmes lány kettős szerepben.

Bemutató: 1934. október 31.
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Székely István

Státusz
Eredeti hossz: 81 perc, 2187 m
A film elveszett.

Tartalom
Az úrlovasok versenyén esélyesként indul Sivó János fiatal földbirtokos, a cél előtt azonban lova, Búzavirág megbotlik. A balesetet követően a fiatalember orvosától megtudja, hogy csak egy éve van hátra. Pénzzé teszi vagyonát és utazni készül. Öreg dajkájának unokája, Viktus, aki titokban szereti, megpróbálja eltéríteni ettől a szándékától, de János úgy érzi, hogy a halál árnyékában nem fogadhatja el a lány szerelmét, s mégis elutazik. Viktus megszökik hazulról és színésznő lesz Pesten Elli Helkin néven. Itt találkozik újra a két fiatal, s ekkor már János nem tud ellenállni a lány varázsának, feleségül kéri. A megjósolt tragédia nem következik be, így boldogságuknak nincs semmi akadálya.

Miért érdekes?
Bús-Fekete László nagysikerű színdarabjának adaptációja. Színpadon Darvas Lili, az operett verzióban Honthy Hanna alakította Viktus és Elli kettős szerepét, amit a filmben Ágai Irén játszik.

Alkotók
Gyártó: City Film Rt.
Író: Bús-Fekete László (színdarab)
Forgatókönyvíró: Mihály István
Operatőr: Eiben István
Szereplők: Ágay Irén (Viktus és Elli), Páger Antal (Sivó János), Berky Lili (Pólika, a dajka), Erdélyi Mici (Kató), Vízváry Mariska (Schulteiszné), Rózsahegyi Kálmán (Péter), Nagy György (Harsányi Béla), Eszterházy Ilona (Lola), Pethes Sándor (tanító), Rátkai Márton (báró)

Külföldi forgalmazás
USA (Cornflower)

Filmkereső
IMDb