Érik a búzakalász

Gaál Béla, 1939. Egy angol lány és egy olasz fiatalember ismerkedése a magyar kultúrával.

Bemutató: 1939. április 20.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Gaál Béla

Státusz
Eredeti hossz: 2342 m, 87 perc
A film elveszett.

Tartalom
Bán András földbirtokos reménytelenül szerelmes özvegy Beleznaynéba, húsz esztendő óta minden évben megkéri az asszony kezét. Az asszony azonban nem akar újra férjhez menni, amíg gyermekeit, Évát és Pistát ki nem házasította. A Beleznay gyerekek nyaralás közben megismerkednek egy külföldi jegyespárral, Luigival és Bettyvel, akik azonban hamarosan összevesznek és a fiú Éva vőlegénye, a lány pedig Pista menyasszonya lesz. Beleznayné ezek után igent mond régi kérőjének, de a férfi nem akar beleegyezni, hogy a fiatalok külföldiekkel kössenek házasságot, s ezen halálosan összevesznek. Az angol lány és az olasz fiú igyekezete, hogy beilleszkedjen a magyar kultúrába, végül mégis meglágyítja Bán András szívét.

Miért érdekes?
Vidám komédia kultúrák találkozásáról és arról, hogy a szerelem minden akadályt legyőz. Erdélyi Mici a szerep kedvéért külön angolórákat is vett.

Alkotók
Gyártó: Gál Ernő produkció, Magyar Filmiroda
Író: Ujházy György (színdarab, Beleznay asszonyok)
Forgatókönyvíró: Orbók Attila
Operatőr: Kurzmayer Károly
Szereplők: Fedák Sári (Beleznayné), Egry Mária (Éva, a lánya), Szilassy László (Pista, a fia), Rózsahegyi Kálmán, Góth Sándor, Petheő Attila, Erdélyi Mici, Perényi László, Apáthi Imre, Harsányi Rezső, Kürthy György, Kürthy József, Simon Marcsa, Hidvéghy Valéria

Filmkereső
IMDb