Halló, Budapest

Vajda László, 1935. Egy vidéki lány énekes karriert csinál a rádióban.

Bemutató: 1935. október 15.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Vajda László

Státusz
Eredeti hossz: 70 perc, 2153 m
A film töredékként maradt fenn.

Tartalom
A fiatal vidéki úrilány, Takács Sári a rádió kellékesét, Kecskést nézi főrendezőnek. A kellékes belemegy a játékba és berendeli őt „próbaéneklésre”. Az igazi főrendező nem akarja kiábrándítani a megszeppent lányt, ezért vállalja a kellékesi szerepkört. Sári és az álkellékes egymásba szeretnek. A próbaéneklés rosszul sikerül, de Sári nem nyugszik bele a kudarcba, visszaszökik a stúdióba, ahol éppen egy jazzműsor folyik, énekelni kezdi az ismert slágert, majd briliánsan szteppel. A rádióban riadalom támad a rögtönzés miatt, de a hallgatók lelkesen gratulálnak az újonnan felfedezett tehetséghez. Sári fellép a rádió tízéves jubileumára rendezett díszhangversenyen világhírű zenészek, Fényes Szabolcs, Svéd Sándor, Hubay Jenő társaságában. Végül tisztázódnak a félreértések, a főrendező és a közben sztárrá vált Sári egymásra talál.

Miért érdekes?
A vígjáték ötletét K. Halász Gyula és Kristóf Károly fogalmazta meg egy rádióközvetítés hatására. A film rádiós főszereplői Kabos Gyula és Szakáts Zoltán, az énekesnői karrierre vágyó lányt a nemzetközi karriert befutó Bársony Rózsi alakítja. A rendező, Vajda László később szintén elhagyta Magyarországot és Ladislao Vajda néven a spanyol filmgyártás egyik ismert személyisége lett. A film megvalósításában a korszak zenei életének számos kiemelkedő személyisége, többek között Fényes Szabolcs, Hubay Jenő, Dohnányi Ernő és Magyari Imre kétszáz tagú cigányzenekara is részt vett.

Alkotók
Gyártó: Thália Film
Forgatókönyvíró: Békeffy László
Operatőr: Vidor Andor
Szereplők: Kabos Gyula (Kecskés rádió kellékes), Szakáts Zoltán (rádió főrendező), Bársony Rózsi (Takács Sári), Vaszary Piri (Boriska, Kecskés menyasszonya), Mály Gerő (Siket úr), Petheő Attila (vezérigazgató), Pethes Sándor, Peti Sándor, Ihász Lajos, Németh Mária, Gyenge Anna, Hubay Jenő, Stefániai Imre, Svéd Sándor, dr. Szedő Miklós, Békeffi László, Fényes Szabolcs, Filótás Lili, közreműködik: a Filharmóniai Társaság zenekara Dohnányi Ernő vezényletével, Magyari Imre és kétszáz tagú cigányzenekara

Filmkereső
IMDb