Idegen utakon

Apáthy Imre, 1944. Egy orvosnő karrierje Tolnay Klárival a főszerepben.

Bemutató: 1944. június 1. (Nemzeti Apollo)
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Apáthy Imre

Státusz
Eredeti hossz: 2380 m, 88 perc
A film hiányos, rossz minőségű kópiája maradt fenn.

Tartalom
A fiatal doktornő, Máté Judit a nagyhírű orvosprofesszor gyermekklinikáján dolgozik. Egyik kis betegének anyja, Mimi meghívja egy estélyre, ahol régi orvos ismerőse, Márton megpróbálja megnyerni egy előkelő szanatórium munkatársának. Amikor édesapja halála miatt megoldhatatlan anyagi nehézségei támadnak, és nincs bátorsága, hogy munkatársától, Pétertől kérjen támogatást, akihez pedig gyöngéd szálak fűzik, elfogadja Márton kedvezőnek tűnő ajánlatát. Új munkahelyén az első perctől kezdve szenved az unatkozó és hisztérikus úriasszonyok álpanaszaitól, és visszavágyik a klinikára. Márton abortusz műtétet hajt végre Mimin, majd páciensét Judit kezelésére bízva megszökik. Judit mindent elkövet, de az asszony meghal. A történet a bíróság elé állított orvosnő vallomása során elevenedik fel. Juditot felmentik, visszatér a klinikára, ahol valóban a hivatásának élhet, s a szerelmet is megtalálja Péter oldalán.

Miért érdekes?
Egy orvosi karriertörténet, amely a nők társadalmi szerepével kapcsolatban is fontos témákat érint. A főszerepet Tolnay Klári játssza, de ebben a filmben mutatkozott be Hertelendy Hanna, aki később Hanna Landy néven vált ismert amerikai film- és televíziós színésznővé.

Alkotók
Gyártó: Iris Film
Író: Kopácsy Margit
Forgatókönyvíró: Kopácsy Margit, Asztalos Miklós, Barabás Pál
Operatőr: Hegyi Barnabás
Szereplők: Tolnay Klári (Máté Judit), Szilassy László (Péter), Sulyok Mária (Mimi), Mihályffy Béla (Géza, a férje), Fáy Béla (Márton, a szanatórium vezető orvosa), Halassy Mariska (Judit anyja), Abonyi Géza, Fónay Márta, Hertelendy Hanna

Filmkereső
IMDb