Iza néni

Székely István, 1933. Egy tanítónőből revüsztár lesz, Fedák Sári első hangosfilmjében.

Bemutató: 1933. november 2. (Royal-Apollo)
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Székely István

Státusz
Eredeti hossz: 97 perc, 2620 m
A film elveszett.

Tartalom
Iza néni magyartanár Selmecbányán, de amikor a várost Csehszlovákiához csatolják és betiltják a magyar nyelvű oktatást, kénytelen elhagyni szeretett tanítványait. Előbb egy budapesti lokálban dolgozik a barátnőjével, majd Wood ezredes segítségével egy párizsi kabaré, az Étoile Noire sztárja lesz, de soha nem felejti el szülővárosát, és minden spórolt pénzét hazaküldi az otthon maradtak megsegítésére. Távolról egyengeti volt rajongója, Bodó Bálint sorsát is, elintézi a fiatal erdész kinevezését, sőt még feleséget is szerez neki a bájos vidéki lány, Paksy Jolán személyében.

Miért érdekes?
A drámai hangvételű film, amelynek témáját a trianoni béke következtében elcsatolt területeken élők sorsa inspirálta, Fedák Sári ötletéből készült. Ez a mozgókép volt a főszerepet is játszó színésznő első hangosfilmje.

Alkotók
Gyártó: City Film Rt.
Forgatókönyvíró: Mihály István
Operatőr: Eiben István
Szereplők: Fedák Sári (Iza néni), Jávor Pál (Bodó Bálint, erdész), Ágay Irén (Paksy Jolán), Harsányi Rezső (pap), Gombaszögi Ella, Zala Karola, Kürthy Sári, Eöry Kató, Beregi Oszkár, Huszár Károly, Rátkai Márton, Törzs Jenő, Dénes György, Dr. Szilágyi Imre, Gárdonyi Lajos, Pártos Gusztáv, Radó Sándor, Ihász Lajos, Peti Sándor, Keleti László, Komlós Vilmos, Herczeg Jenő, Vándory Gusztáv

Külföldi forgalmazás
USA (Miss Iza)
Yugoslavia (Gospodjica Iza)

Filmkereső
IMDb

Leadkép: Győry Gy. László plakátja. Forrás: NFI