Legény a gáton

Bán Frigyes, 1943. A régi filmburleszkek szellemét idéző vígjáték.

Bemutató: 1943. április 8.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Bán Frigyes

Státusz
Eredeti hossz: 2132 m, 77 perc
A film töredékként maradt fenn.

Tartalom
Az élhetetlen fiatalember szerelmét és bátorságát bizonyító hőstettel szeretné visszahódítani kiábrándult menyasszonyát. Reális lehetőségek híján vándorszínészeket bérel fel, hogy hegyi rablóbanda képében támadják meg őket kirándulás közben, és hagyják magukat legyőzni. A kiránduló jegyeseket és barátaikat azonban egy valódi rablóbanda támadja meg a hegyekben, miközben az álrablóbanda egy gyanútlan társaság ellen intéz áltámadást. A fiatalember legyőzi a támadókat, az ijedt menyasszony most már elégedetten hajtja fejét bátor vőlegénye vállára.

Miért érdekes?
A filmet a régi burleszkekhez, többek között Buster Keaton filmjeihez hasonlították. Pethes Ferenc és Csikós Rózsi remek komikus párost alkottak az őrült gegekkel megtömött történetben, ami állítólag nyolc napon túl gyógyuló nevetőgörcsöt okozott a korabeli nézőknek.

Alkotók
Gyártó: Siker Film, Magyar Filmiroda
Író: Bán Frigyesné Timár Kató
Operatőr: Hegyi Barnabás
Szereplők: Pethes Ferenc (vőlegény), Csikós Rózsi (menyasszony), Juhász József (a menyasszony apja), Vaszary Piri (a menyasszony anyja), Hajmássy Miklós (rablóvezér), Makláry Zoltán, Pálóczy László, Désy Mária, Rév Erzsi

Filmkereső
IMDb

Leadkép: Vas Endre plakátja. Forrás: NFI