Magdát kicsapják

Vajda László, 1938. A sikeres vígjáték, női karakterekkel a középpontban.

Bemutató: 1938. március 5.
Műfaj: játékfilm, vígjáték
Rendező: Vajda László

Státusz
Eredeti hossz: 90 perc, 2430 m
A film elveszett.

Tartalom
A Hermes kereskedelmi magániskola érettségi előtt álló növendékei a kereskedelmi levelezés órákon egy képzeletbeli Mr. Alfred Harveynek írják az üzleti leveleket Liverpoolba. Makray Erzsébet, a bájos, fiatal tanárnő, hogy a hétköznapok monotóniáját megtörje, meleg hangú szerelmesleveleket írogat ugyanennek a címzettnek. Egyik tanítványa megtalálja és postára adja levelét. Meglepő fordulat következik, Mr. Harvey, akiről kiderül, hogy létező személy, Budapestre utazik, és az iskola igazgatónőjének segítségét kéri a "tettes" felkutatásában. Lévay Magda, hogy tanárnőjét mentse, magára vállalja a "vétket". Magdát kicsapják, de nem szomorkodik, tanárnőjét összehozza Alfreddal, ő pedig Alfred unokaöccsének felesége lesz.

Miért érdekes? 
A film az azonos című színdarab adaptációja. Gyártója a Harmónia film, a felvételek a Hunnia budapesti műtermében készültek. Mivel a történet egy lányiskolában játszódik, női karakterek kerülnek a középpontba. A főszerepeket két legendás színésznő, Tolnay Klári és Turay Ida alakítja, minden bizonnyal remekül, mert a film sikeres vígjáték lett. Rendezője, Vajda László, később külföldön folytatta pályáját, és Ladislao Vajda néven Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban dolgozott. A film olasz remake-jét 1940-ben a neorealizmus egyik nagy rendezője, Vittorio De Sica készítette el Maddalena, zero in condotta címmel.

Alkotók
Gyártó: Harmónia Film
Író: Kádár Miklós, Éri-Halász Imre
Forgatókönyvíró: Nóti Károly
Operatőr: Eiben István
Zene: Komáromy Andor
Színészek: Turay Ida, Tolnay Klári, Páger Antal, Nagy György, Peéry Piri, Góth Sándor, Mály Gerő, Gózon Gyula, Szász Lili

Külföldi forgalmazás
USA (Magda is Expelled, 1938. szeptember 25.)

Filmkereső
IMDb
Wikipedia (EN)