Megvédtem egy asszonyt

Ráthonyi Ákos, 1938. Egy ártatlan sörözésből válás, majd házasság lesz.

Bemutató: 1938. június 28.
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Ráthonyi Ákos

Státusz
A film töredékként maradt fenn.

Tartalom
Bory Péter egy sörözőben védelmére kel egy ismeretlen asszonynak, Bakosnénak, akit féltékeny férje inzultál. Az esetből sajtópletyka lesz, senki sem hiszi, hogy Péter nem ismerte a hölgyet. A férj párbajra hívja Pétert, és megsérül a kardcsatában. Macát is bosszantja Péter kitartó tiltakozása, ezért a válóperi tárgyaláson azt vallja, hogy Péter az udvarlója volt. Senki sem hisz Péternek, még barátai is azt tanácsolják, meg kell hogy védje az asszony becsületét. Az ügyvédné is besegít, hogy a párost összehozza, így Péter végül megkéri Maca kezét.

Miért érdekes?
Bókay János először regényként írta meg a történetet, majd színdarabbá, végül forgatókönyvvé alakította. A Belvárosi Színházban játszott darabnak csaknem teljes színészgárdája szerepelt a filmben.

Alkotók
Gyártó: Elit Film Kft.
Író, Forgatókönyvíró: Bókay János
Operatőr: Gergelits Ferenc
Szereplők: Lázár Mária (Bakosné, Maca), Páger Antal (Bory Péter, mérnök), Vízváry Mariska (Boryné, Klára néni), Boray Lajos (dr. Veress István, ügyvéd), Mezey Mária (Judit, a felesége), Ajtay Andor (Horváth Dezső, huszártiszt), Kovács Terus (a felesége), Donáth Ági (Zizi, a leányuk), Mihályffy Béla (Bakos Kázmér), Gobbi Hilda (tanú a bíróságon), Fónay Márta (pincérnő), Vizy Béla (Hajós Elemér), Vendrey Ferenc (Tompa József), Vándory Gusztáv (Bakos ügyvédje), Szabó Dezső (szerelmes fiatalember), Kéry Panni (a párja), Zákonyi Sándor (fiatal vendég), Z. Molnár László, Gonda György (párbajsegédek), Pethes Ferenc (borbély), Harasztos Gusztáv (bíró), Misoga László (irodaszolga), Orbán Viola (egy asszony a bíróságon), Hidvéghy Valéria, Buttykay Emmi, Szemlér Mária, Hahnel Aranka, Náday Ferenc, Somody Kálmán

Külföldi forgalmazás
USA

Filmkereső
IMDb