Nehéz apának lenni

Keleti Márton, 1938. Egy talált kisfiú galibát okoz a lányiskolában egy francia film magyar feldolgozásában.

Bemutató: 1938. szeptember 16.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Keleti Márton

Státusz
Eredeti hossz: 2451 m, 91 perc
A film elveszett.

Tartalom
Ifj. Körössy Pál szigorló orvos titokban megnősül. Szállodában él feleségével és 15 hónapos kisfiával, Palikával. Egy napon a kisfiú, akit apja a szomszéd szobában rejt el a létéről mit sem sejtő, váratlanul beállító nagyapja elől, Vass Gedeon tanár útipoggyászai közé keveredik és hamarosan Zsolca felé zötyög egy harmadosztályú fülke csomagtartóján. A tanár nagyon megszereti a kisfiút és titokban becsempészi új munkahelyére, a szigorú erkölcsű leánynevelő intézetbe. Titka hamarosan kitudódik, s csak a kisfiukat eltűnése óta kétségbeesetten kereső szülők megjelenése menti meg az elbocsátástól.

Miért érdekes?
A korabeli nézők ekkor ismerkedtek a filmek újrafeldolgozása, vagyis a remake fogalmával. A Nehéz apának lenni az egyik első magyarnyelvű remake, amelyet Vitéz Miklós Léonide Mogoy Le Mioche című 1936-os filmje alapján írt meg. A film azért is érdekes, mert női producere volt az erőskezű Vitéz Miklósné Vadász Elza személyében. Vadász Elza az 1950-es évekig meghatározó alakja maradt a magyar filmgyártásnak, és gyártásvezetőként, producerként számos film megalkotásában vett részt.

Alkotók
Gyártó: Reflektor Film
Forgatókönyvíró: Vitéz Miklós (Léonide Mogoy 1936-os filmje, a Le Mioche nyomán)
Szereplők: Páger Antal (ifj. Kőrössy Pál) Szeleczky Zita (a felesége), Mály Gerő (Vass Gedeon), Csöpi Ferkó (Palika), Egry Mária, Vaszary Piri, Vízváry Mariska, Köpeczi-Boócz Lajos, Nagy György, Huszár Károly, Bilicsi Tivadar, Peti Sándor, Bihari József, Pethes Ferenc, Komár Júlia, Lendvay Márta, Dajbukát Ilona, Németh Romola, Vidor Ferike, Sitkey Irén, Kovács Terus

Filmkereső
IMDb

Leadkép: A film plakátja. Forrás: NFI