Pusztai szél

Székely István, 1937. Betyártörténet Jávor Pállal a festői magyar pusztán.

Bemutató: 1937. november 11. (Royal-Apollo)
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Székely István

Státusz
Eredeti hossz: 2075 m, 77 perc
A film elveszett.

Tartalom
Üstödi Antal fejére 300 pengőt tűztek ki. A pusztában rejtőző betyárnak a szép csaplárosné, Anna a szeretője. Az asszonyt Bors István, a pandúrőrmester is szereti. A főispán fia, Laci is szívesen megszakítja útját a pusztai csárdában a kacér özvegy miatt. Egy alkalommal ott találja Istvánt is, akit elragad a féltékenység, és leüti a kedvesét gátlástalanul ölelgető fiatalembert. István azt hiszi, gyilkolt, ezért a pusztába menekül Üstödihez. Anna miatt összekülönbözik a betyárral, visszamegy a városba, ahol feladja magát. Anna ráébred, hogy Istvánt szereti, elárulja a nála éjszakázó betyárt, majd jelentkezik a bíróságon, hogy szerelmesét megmentse az akasztófától. Laci sérülése nem súlyos, a tárgyaláson magára vállalja a felelősséget a történtekért. István kegyelmet kap, feleségül veszi Annát.

Miért érdekes?
A festői bugaci pusztán forgatott betyártörténetben Jávor Pál megmutathatta, hogy milyen kitűnő lovas. A magyaros hangulatú filmet nagy sikerrel vetítették az Egyesült Államokban, még a New York Times kritikusa is méltatta.

Alkotók
Gyártó: Phőbus Film
Író: Hunyady Sándor (színdarab)
Forgatókönyvíró: Hunyady Sándor
Operatőr: Kurzmayer Károly
Szereplők: Lázár Mária (özv. Török Pálné, Anna), Jávor Pál (Bors István pandúrőrmester), Kiss Ferenc (Üstödi Antal, betyár), Petheő Attila (Almássy Tamás, főispán), Berky Lili (Kamilla, a felesége), Juhász József (Almássy László, a fiuk), Rajnay Gábor (alispán), Zátony Kálmán (pandúr kapitány), Köpeczi-Boócz Lajos (orvos), Vágóné Margit (Máriskó, öreg cseléd), Rózsahegyi Kálmán, Szeleczky Zita, Mály Gerő, Makláry Zoltán, Gózon Gyula, Zala Karola

Külföldi forgalmazás
USA
Horvátország (Oluja nad pustom)

Filmkereső
IMDb

Leadkép: Muskovszky László plakátja. Forrás: NFI