Szakítani nehéz dolog

Martonffy Emil, 1942. Békebeli filmvígjáték háborús időkből.

Bemutató: 1942. december 23.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, hangosfilm
Rendező: Martonffy Emil

Státusz
A film elveszett.

Tartalom
Beczkay Gábor és Hammer Milka szakítanak. A lány visszaadja Gábornak a szerelmes leveleit. Amikor a férfi újraolvassa a leveleket, úgy érzi, hogy ő és Milka mégis összetartoznak. Elhatározza, hogy elutazik a lányhoz és kibékül vele. Útközben azonban egy mérges öregúr, akiről csak később derül ki, hogy Amerikából hazatért nagybátyja, kidobja a vonatablakból a szerelmi levelezést tartalmazó kék táskát. Egy ábrándozó vidéki lány, Epressy Manci találja meg, s a leveleket olvasgatva megszereti Gábort. Szerelme nem sokáig marad viszonzatlan, Gábor, miközben a táska után nyomoz, szintén beleszeret Manciba. Nagybátyja, Milka nagynénjének egykori vőlegénye pedig Milkát veszi feleségül.

Miért érdekes?
A boldog békeidőket idéző filmvígjáték, amely üdítően hatott a háborús időket élő, komor filmtémákhoz szokott közönségre. A Film, Színház, Irodalom korabeli kritikusát idézve: „A nevetéssel szakítani – nehéz dolog”.

Alkotók
Gyártó: Magyar Filmiroda
Író: Csathó Kálmán (színdarab, A kék táska, regény, Szakítani nehéz dolog)
Forgatókönyvíró:
Operatőr: Hegyi Barnabás
Szereplők: Dajka Margit (Hammer Milka), Vaszary Piri (Hammer Milka, a nagynénje), Benkő Gyula (Beczkay Gábor), Rajnay Gábor (Beczkay Sándor, a nagybátyja) Tóth Júlia (Epressy Manci), Makláry Zoltán (Milka nagynénjének hódolója), Kiss Manyi, Pethes Ferenc

Filmkereső
IMDb