Szép csillag

Jelinek Imre, 1942. Móricz Zsigmond regényének sokat kritizált filmváltozata.

Bemutató: 1942. december 25.
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Jelinek Imre

Státusz
Eredeti hossz: 2557 m, 95 perc
A film elveszett.

Tartalom
Avar János, a szegény falusi özvegyember álbajusszal és betyár öltözékben kirabol egy vidéki kastélyt, ahol éppen eljegyzési vacsora zajlik. A vacsorán jelenlévő három férfi teljesíti a betyár parancsait, egyedül a szép menyasszony, Dea őrzi meg lélekjelenlétét, és arcul üti a női hiúságát sértegető betyárt. Avar Jánost és a menyasszonyt is felkavarja ez a találkozás. A betyár beleszeret a finom úrilányba, de a lánynak sem közömbös a bátor parasztlegény, akinek szeméből alapjában véve becsületesség sugárzik. Később, amikor a sors ismét összehozza őket, az asszony nem árulja el a betyárt, a fiatalember pedig az asszony hatására visszajuttatja tulajdonosához a rablott pénzt, sőt, leleplezi magát a törvény előtt. Közben szívbeteg szerelmesét, Deát megölik az izgalmak.

Miért érdekes?
Móricz Zsigmond Betyár című regényének megfilmesítéséről már az író életében tárgyaltak, de a megvalósításra csak halála után került sor. A film idejét 1896-ból kortárs környezetbe, 1941-be helyezték és Jankovich Ferenc forgatókönyvíró az eredeti történeten is változtatott, ami miatt sok kritika érte az adaptációt. A kritika szerint a modern felfogásban előadott mű hiteltelenné tette a kilátástalan helyzete miatt, kényszerből betyárrá váló parasztfiú alakját, és az alkotók „a szegénység móriczzsigmondi látomása helyére ünnepi, gyöngyösbokrétás filmnyomort varázsoltak”.

Alkotók
Gyártó: Pegazus Film
Író: Móricz Zsigmond (regény, Betyár)
Forgatókönyvíró: Jankovich Ferenc
Operatőr: Icsey Rezső
Szereplők: Páger Antal (Avar János/Szörnyű Jóska, a betyár), Fényes Alice (Dea), Bakay Lajos (Antal gróf, a vőlegénye), Kürthy György (a gróf), Orsolya Erzsi (a grófné), Mály Gerő (intéző), Kökény Ilona (a felesége), Alszeghy Lajos (Vidracsek), Pataky József, (öreg Avar), Medgyesy Erzsébet (Avarné), Sugár Lajos (Gádmány András), Szabó Ferenc (erdőőr), Csiky Mária (Juliska), Bodnár Jenő (plébános), Székely Judit (Róza), Hidassy Sándor, Danis Jenő, Huszthy Róbert, id. Szabó Gyula

Filmkereső
IMDb