Zivatar Kemenespusztán

György István, 1936. Francia stílusú szenvedélyfilm egy véletlen baleset következményeiről.

Bemutató: 1936. november 19.
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: György István

Státusz
A film elveszett.

Tartalom
A Pesten ügyvédeskedő Kemenes Ákos feleségével, a szép Theával látogatóba érkezik Kemenespusztára a szüleihez. Autójuk a hatalmas viharban árokba fordul. A felázott dűlőúton Ákos gyerekkori barátja, Vasaly Tamás talál rá a sérült, eszméletét vesztett házaspárra. Theában vonzalom ébred a szilaj, szenvedélyes Tamás iránt. Tamásnak is tetszik a szép asszony, de Évát, Ákos húgát szereti. Már esküvőre készülődnek, amikor véletlenül meghallja, hogy Éva anyja hozományvadásznak tartja, ezért szakít a lánnyal. A szakítástól felbátorodva Thea titokban felkeresi Tamást. Hamarosan megérkezik Ákos, majd Éva is, hogy kibékítsék a megsértett fiatalembert. Thea és Tamás, bár nem történt köztük semmi, gyanúba keverednek. Ákos azonban megbocsát a pillanatokra megszédült feleségének, és Tamásék is kibékülnek.

Miért érdekes?
Fojtott levegőjű dráma, amelyet a kortársak az első francia stílusú magyar hangosfilmként jellemeztek. A fiatal színészek mellett, a szülőket a neves színészházaspár, Gózon Gyula és Berky Lili alakítja.

Alkotók
Gyártó: Modern Film Kft., Kovács Emil és Társa
Forgatókönyvíró: György István
Operatőr: Schäffer László
Szereplők: Gózon Gyula (Kemenes Ferenc), Berky Lili (a felesége), Komár Júlia (Éva, a lányuk), Szakáts Zoltán (Ákos, a fiuk), Eöry Kató (Thea, Ákos felesége), Vértess Lajos (Vasaly Tamás), Kiss Ferenc (Péteri)

Filmkereső
IMDb