Zúgnak a szirénák – Szárnyas dandár

Csepreghy Jenő, 1939. Az első magyar repülőfilm a háborúra készít fel.

Bemutató: 1939. november 30.
Műfaj: játékfilm, dráma, hangosfilm
Rendező: Csepreghy Jenő

Státusz
Eredeti hossz: 2370 m, 88 perc
A film elveszett.

Tartalom
Bánáthy repülő alezredes boldog családi életet él feleségével és leányával, Erzsivel, akinek a komoly, rokonszenves Kovács repülő főhadnagy udvarol. A kis városka leggazdagabb embere, a légoltalmi előírásokat semmibe vevő Bardócz gyáros szintén udvarol Erzsinek, de az elutasítja, mert Kovácsot szereti. Váratlanul, hadüzenet nélkül repülőtámadás éri az országot. A magyar repülők felveszik a harcot a támadókkal. Bardócz, akinek gyára elpusztult a támadás során, élete kockáztatásával takarítja el a romokat az óvóhely  szellőzőkészülékéről, hogy megmentse a bent rekedt embereket. Bánáthy alezredes hős repülői visszaverik a támadást. Kovács főhadnagy hősi halált hal. A megváltozott Bardócz abban reménykedik, hogy a magára maradt Erzsi a felesége lesz.

Miért érdekes?
Az első magyar repülőfilmként hirdetett mozgóképen remek repülős felvételeket és izgalmas légicsatákat lehetett látni, de a mű a polgári légoltalmi ismeretek széles körű terjesztését is szolgálta. A Hunnia Filmgyárban forgatott film előrevetítette a háborús borzalmakat, amelyeket az ország lakossága hamarosan átélt.

Alkotók
Gyártó: Palatinus Film
Író: Bánáss József
Forgatókönyvíró: Békeffy István
Operatőr: Makay Árpád, Bécsi József, Berendik István, Horváth József
Szereplők: Rajnay Gábor, Zala Karola, Lukács Margit, Greguss Zoltán, Vértess Lajos, Mihályffy Béla, Apáthi Imre, Szécsi Ferenc, Hidvéghy Valéria, Kürthy György, Kelemen Lajos, Kőváry Gyula, Kovács Terus, ifj. Latabár Árpád, Huszár Bea, Gödölle Anny, Bánáss Zsuzsa, Csermely Béla, Náday Ilona, Károlyi Vilmos, Bimbó Attila, dr. Mikó István, Gyalogh Ödön, közreműködők: a magyar királyi légierők alakulatai, a magyar királyi légvédelmi tüzéralakulatok, a magyar királyi államrendőrség, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület, Budapest Székesfőváros Tűzoltósága, Budapest Székesfőváros üzemei

Filmkereső
IMDb