„99”

Kertész Mihály, 1918. Kertész Mihály izgalmas bűnügyi filmje egy rafinált londoni detektívről.

Bemutató: 1918. augusztus 31. (bemutató, Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, bűnügyi film, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1790 m
A film elveszett.

Tartalom
Charley Leyton richmondi birtokáról bekocsizik Londonba. Útközben, majd Londonban is összehozza a sors egy titokzatos fiatalemberrel, akit banditának vél. Miközben a Fashionable klubban barátainak meséli az esetet, odalép hozzájuk a szóban forgó fiatalember, s Hardy Maxwell néven mutatkozik be. Csatlakozik Leyton véleményéhez, bírálja az angol rendőrséget, mely nem képes kézre keríteni a bűnözőket. A jelenlévő urak tiltakoznak és fogadást ajánlanak, melyet Maxwell elfogad. Kötelezi magát egy bűntett végrehajtására és arra, hogy a londoni rendőrség 30 napon belül nem fogja el. Maxwell hamarosan bemutatja az eltervezett rablás tárgyát, egy sárga táskát, amelyben 20 000 font található. Ezután eltűnik. A másnapi lapok Temze-parti rablógyilkosságról adnak hírt, melyet a 99-es számú bérkocsiban követtek el. A történet végén kiderül, hogy a titokzatos idegen nem más, mint Ward, London legzseniálisabb nyomozó rendőrtisztje, aki miközben megnyeri a fogadást, banditákat fog el.

Miért érdekes?
Kertész Mihály izgalmas bűnügyi filmje pergő ritmusával és szövevényes történetével lepte meg a közönséget. A fim tartalmáról a bemutató előtt maga a gyártó cég sem árult el semmit, nehogy leleplezze valamelyik váratlan fordulatot.

Alkotók
Gyártó: Phönix
Író: R. F. Foster
Forgatókönyvíró: Siklósi Iván
Színészek: Várkonyi Mihály (Rayn Green Ford / Hardy Maxwell / Ward, a rendőrnyomozó), Gál Gyula (a magándetektív), Lugosi Béla, Szerémy Zoltán, Balassa Jenő, Réthey Lajos, Z. Molnár László, Kläry Lotto, Spolarits Oly

Külföldi forgalmazás
Németország (Droschke Nr. 99)
Ausztria (Die gefahrvolle Wette)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Gál Gyula. Forrás: NFI