A 111-es

Korda Sándor, 1920. Egy japán bűvész és egy magyar báró barátsága és tragédiája.

Bemutató: 1920. január 30. (Uránia)
Műfaj: játékfilm
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, hossza 1940 m, az osztrák forgalmi kópia hossza 1900 m 
A film elveszett.

Tartalom
A tönkrement Vásárhelyi György báró beköltözik egy szálloda 111-es szobájába, hogy ott megszabaduljon kudarcba fulladt életétől. A hotelben találkozik Ivashiro japán bűvésszel, aki a szomszéd szobában lakik fehér egerek, alkimista könyvek és egy guillotine társaságában. A guillotine fontos eszköze híres artistamutatványának, melyben előbb lefejezi magát, majd mégis sértetlenül hajol meg a közönség előtt. Megismerkedésük után a bűvész lesz az élettől szabadulni akaró György mentora, és egy amerikai milliomos parafakirály leányával akarja összeházasítani, hogy az anyagi csődből kilábaljon. György végzete azonban Ivashiro szeretője, Olga lesz. Halálosan beleszeret a lányba, s úgy érzi, nem tud nélküle élni. Olga meghal és Ivashiro magához veszi a hozzá teljesen hasonló húgát, Verát, aki teljesen hatalmába keríti a cseréről mit sem sejtő Györgyöt. Végül Vera is beleszeret Györgybe, s ekkor a csalódott bűvész a mutatványában szereplő guillotine-nal, tényleg lefejezi magát.

Miért érdekes?
Heltai Jenő regényét Korda Sándor olyan sikeresen vitte filmre, hogy az a bemutatón többször is nyíltszíni tapsot kapott. Rajnai Gábor remekül játszotta a japán bűvészt, Farkas Antónia pedig kettős szerepben a női főszereplőket. A filmet misztikus hangulatáért, lenyűgöző díszleteiért és lebilincselően megrendezett történetéért is sokat dicsérték.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Heltai Jenő (regény, 1919)
Forgatókönyvíró: Vajda László
Operatőr: Eiben István
Színészek: Rajnai Gábor (Ivashiro, japán guillotinos bűvész), Farkas Antónia (Olga / Vera), Törzs Jenő, Bartos Gyula (Sidney Balbrock), Gacs Lila (Mabel), Kertész Dezső (báró Vásárhelyi György), Balassa Jenő (Balbrook, a parafakirály), Becker Bäby (Mabelle, a lánya), Dániel Sándor

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Der Man mit der Guillotine)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Az operai díszlet/tervező: Szhirontai Lhotka István. Forrás: Képes Mozivilág 1920/6.