A bilincsbevert folyam

Gerőffy I. Béla, 1922. Egy tehetséges mérnök mindent elkövet, hogy megzabolázza a vad folyót.

Bemutató: 1922. január 28. (Corso)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Gerőffy I. Béla

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 2606 m
A film elveszett.

Tartalom
Bojti András mérnök, az egyszerű halász fia, elhatározza, hogy szabályozni fogja a szülőfaluját minden évben elöntő Tiszát. Apja nem helyesli tervét, András azonban apja akarata ellenére éjjel-nappal dolgozik a megvalósításán, melyet végül elfogad a minisztérium. A siker híre eljut a kis falucskába, s a plébános és húga, Ilona, felsietnek Pestre, hogy gratuláljanak neki. Mire odaérnek a fiatalembernek megoldhatatlan nehézségei támadnak a kivitelezéshez szükséges pénzösszeg megszerzésével, s elkeseredésében ágynak esik. Ilona személyesen keresi fel Kardos vezérigazgatót, hogy kedvező válaszra bírja. A vezérigazgatónak megtetszik a lány, teljesíti kérését, de csak azzal a feltétellel, ha Ilona a felesége lesz. A lány feláldozza magát Andrásért, s hozzámegy Kardoshoz. A fiatal mérnök hozzáfog a védőgát építéséhez. Az öreg tiszai halászok rossz szemmel nézik, hogy a robbantások idejére megtiltja a Tiszán való tartózkodást. Az öreg Bojtiban felébred a dac és kievez a Tiszára, de az aknák egyike felrobban, s az öreg a habok között leli halálát. A munkálatok befejeződnek. A miniszter és kísérete is megjelenik az ünnepélyes gátavatáson, s csodálattal nézik a hatalmas, bilincsbe vert folyót. Az ünnepelt azonban nem boldog, mert úgy érzi, hiba volt a munkája miatt feláldozni a boldogságát. Megtört szívvel mond búcsút a szeretett asszonynak és a Tiszának. Közeledik az átadás évfordulójának napja, amelyen hálás és vidám tömegek vonulnak az utcán. András mérnök összegyűri a nagy művet dicsérő újságot, és a folyó ünnepelt bilincsbe verője a Tiszával folytatott harc áldozataként roskad össze.

Miért érdekes?
Stegemann Hermann regényének történetét német közegből a magyar Tisza vidékére helyezték át az alkotók. A főszerepet az ekkor már európai hírű Sacy von Blondel, azaz Megyeri Sári alakítja, aki később írónőként is ismertté vált. A filmet számos országban forgalmazták.

Alkotók
Gyártó: Orion Filmgyár és Filmforgalmi Rt.
Író: Etsy Jánosné (valószínűleg Stegemann Hermann A bilincsbe vert folyam című regénye alapján)
Forgatókönyvíró: Szilágyi Erzsébet
Operatőr: Adler Miksa vagy Papp Gyula
Színészek: Sacy von Blondel (Kemenes Ilona), Horváth Zoltán (plébános, Ilona bátyja), Torday Ottó (Bojti András), Szarvassy Soma (halász, András apja), Fehér Gyula (Kardos vezérigazgató), Thury Elemér, Rózsahegyi Kálmánné, Lux Margit, Zala Lili, Simon Marcsa

Külföldi forgalmazás
Franciaország
Hollandia
Belgium
Svájc
Spanyolország
USA

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Sacy von Blondel (Megyery Sári), a film női főszereplője. Forrás: Hangosfilm