A corneville-i harangok

Forgács Antal, 1922. Gaál Franciska első filmje.

Bemutató: 1922. augusztus 24. (sajtóbemutató, Uránia), 1922. november 18. (bemutató, Renaissance)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Forgács Antal

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1609 m
A film elveszett.

Tartalom
Corneville összeesküvéssel vádolt ura, Gaston de Lussené márki, unokaöccsével, a kis Henryvel titokban elmenekül. Minden vagyonát és kislányát, Germaine-t hű szolgájára, Gáspár apóra bízza, s megparancsolja neki, hogy a harangok csak akkor szólalhatnak meg, ha a vár gazdája visszatért. Húsz év telik el. A márki számkivetésben hal meg egy elhagyott szigeten. Henry visszatér az ősi földre, hogy birtokba vegye Corneville várát. A bretagne-i parasztok azt beszélik, hogy a várban éjszakánként kísértet jár. Henry márki Fabricius bíró segítségével kinyittatja a várat, s a cselédség, köztük Germaine remegve lépi át az elátkozott vár küszöbét. A titkos alagút ajtaja megmozdul. A kísértet közeledik. Henry kíséretével visszavonul, de a gyáva Grenicheux-t őrszemnek állítja, hogy tartsa szemmel a kísértetet. A csel sikerül, s kiderül, hogy a kísértet nem más, mint Gáspár apó, aki így tartotta távol a vártól a város lakóit. A harangok újra megszólalnak, jelezve, hogy a vár ura megérkezett. A nép szeretettel sereglik Henry márki köré, s ő a szobalányában felismeri unokahúgát, Germaine grófnőt, akivel boldog frigyre lép.

Miért érdekes?
Gaál Franciska első filmje. A Franciaországban játszódó történet várjeleneteit Visegrádon a Salamon-toronynál vették fel, a film vetítéseit az eredeti operett zenéjével kísérték.

Alkotók
Gyártó: Glória Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Louis François Clairville, Charles Gabet (író, operett, "Les Cloches de Corneville", 1877), Robert Planquette (zeneszerző, operett)
Forgatókönyvíró: Adorján László
Operatőr: Arany Ferenc
Szereplők:
Thury Elemér (Gaston de Lüssené márki) Vándory Gusztáv (Henry márki, az unokaöccse), Muzsnay Bella (Germaine, a leánya), Gaál Franciska (Serpolette, cselédlány), Sugár Károly (Gáspár apó), Gabányi László, Hajagos Károly, Szőke Sándor

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Muzsnay Bella és Vándory Gusztáv. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI