A dollárkirály leánya

Janovics Jenő, 1913. A film fontos társadalmi jelenséggel, a kivándorlással foglalkozik.

Műfaj: játékfilm, dráma
Rendező: Janovics Jenő, Robert Montgobert

Státusz
Eredeti hossz: ismeretlen
A film elveszett.

Tartalom
Az Amerikába kivándorolt férfi leánya mostoha sorban él előkelő rokonainál. Cselédszámba veszik, akire a ház leányát körülrajongó udvarlók serege pillantást sem vet. A lány számára időnként jelentős dollárküldemények érkeznek Amerikából, melyek soha nem jutnak el hozzá, mivel rokonai ezekből fedezik előkelő estélyeiket. Egy Amerikából hazatérő kivándorló azt meséli, hogy magyar származású milliomos gyárában dolgozott, akinek neve megegyezik a lányéval. A hír gyorsan elterjed, s egyszerre megváltoztatja a lány sorsát. A mulatságok központja lesz, az udvarlók a várható hozomány reményében köré sereglenek. A lány és az egyik fiatalember között őszinte mély vonzalom szövődik. Egy másik Amerikából hazatérő férfi elbeszéléséből kiderül, hogy a lány apja nem is gazdag, s a szájától kell megvonnia a falatot, hogy szokásos dollárküldeményeit elküldhesse otthonmaradt lányának. A hírre az udvarlók elfordulnak a lánytól, de a szerelmes fiatalember kitart mellette, szülei akarata ellenére feleségül veszi, és a dollármilliók nélkül is boldogok lesznek.

Miért érdekes?
A korai magyar nagyjátékfilmek egyike, amelyet Janovics Jenő még a Pathé cég segítségével készített Kolozsváron. A történet fontos társadalmi jelenséggel, a kivándorlással foglalkozik.

Alkotók
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Robert Montgobert
Színészek: Poór Lili, Bundialek Annuska, Pap Katinka, Báthory Elza, Mészáros Alajos, Latabár Rezső, Körössy Endre, Örvössy Géza, Kozma Hugó

Külföldi forgalmazás

Filmkereső
Hangosfilm

Leadkép: Jelenet a filmből. Forrás: Hangosfilm