A dolovai nábob lánya

Janovics Jenő, 1916. Berky Lili nagyszerű játéka a népszerű színdarab adaptációjában.

Bemutató: 1916. augusztus 29. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1916. szeptember 9. (bemutató, Színkör-mozgó, Kolozsvár)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Janovics Jenő

Státusz
Eredeti hossz: 3 felvonás, eredeti hosszát nem ismerjük.
A film elveszett.

Tartalom
Hanyatlóban van Jób Sándor, a dolovai nábob szerencsecsillaga. A Jób-kúria régi oszlopai roskadoznak, az ősi birtok lassanként idegen kézre kerül. Ezekben a válságos időkben kerül haza az angol kisasszonyok intézetéből Vilma, a dolovai nábob leánya. Barátnője esküvőjén látja meg először Salgói Tarján Gida huszárfőhadnagyot, akivel egymásba szeretnek. A fiatalember azonban szakít a lánnyal, mikor megtudja, hogy az elszegényedett. A csalódott lány öngyilkosságot kísérel meg, de megmentik. Gyógyulása után elhatározza, hogy hozzámegy birtokuk új urához, Merlin báróhoz. Tarján közben rájön, hogy mégsem tud Vilma nélkül élni, és ivásnak adja a fejét. Párbajba keveredik, melynek során súlyosan megsebesül. Seblázzal küzdve keresi fel Vilmát, hogy megkérje a kezét. Merlin báró pedig régi ideálját, Vilma nagynénjét veszi feleségül.

Miért érdekes?
Berky Lili nagyszerű játéka miatt sokat dicsérték a filmet, amelyben egyébként az egész 9. Honvéd huszárezred is statisztált. Herczeg Ferenc népszerű színműve mozgóképen is megtalálta az utat a nézők szívéhez.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár
Író: Herczeg Ferenc (színdarab, 1893)
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László, Virágh Árpád
Színészek: Berky Lili (Jób Vilma), Csortos Gyula (Tarján Gida főhadnagy), Janovics Jenő (Merlin báró), Mészáros Alajos (Bilitzky kadét), Berky Kató (Szentirmayné), Ihász Aladár (huszárkapitány), Szakács Andor (ezredes), Berky József (tisztiszolga), Fáy Flóra, Kozma Hugó, Dezséri Gyula, Nagy Gyula, Pap Katinka, Harsányi Rezső

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Lead: Berky Lili. Fotó: Dunky fivérek. Forrás: NFI