A farkas

Kertész Mihály, 1916. Filmtrükk segítségével Várkonyi Mihály színész egyszerre három alakban is megjelenik.

Bemutató: 1916. december 9. (sajtóbemutató), 1917. január 1. (bemutató, Uránia)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 1950 m
A film elveszett.

Tartalom
Kelemen ügyvéd felesége, Vilma levelet kap lánykori udvarlójától, Szabó Gyuritól, akit szigorú apja parancsára kellett kikosaraznia. „Még visszatérek, tán mint diadalmas hadvezér, mint diplomata, vagy mint művész, de lehet, hogy mint alázatos koldus.” – írja a csalódott fiatalember. A levél megmérgezi a házaspár életét. Az asszonyt boldogtalanná teszi a tudat, hogy esetleg egy híres ember asszonya lehetett volna, a férj pedig, aki már eddig is a gyermekmesék farkasát látta minden feleségére pillantó férfiban, elviselhetetlenül féltékeny lesz. Vilma egy délután elszenderedik, és Gyuriról álmodik, előbb az afrikai hadjárat dicső hadvezéreként, később diplomataként, majd nagyhírű művészként látja őt. Végül egy estélyen a felszolgáló lakájok között pillantja meg egykori szerelmét. Másnap váratlanul betoppan hozzájuk Szabó Gyuri. Nem hadvezér, nem diplomata, nem is művész, csak egy szerény, kissé félszeg vidéki ügyvédbojtár, aki hivatalos ügyben kereste fel Kelement. A kijózanító találkozás után Vilma szerelmesen borul férje nyakába.

Miért érdekes?
A filmben alkalmazott vizuális trükk segítségével az álomjelenetben Várkonyi Mihály egyszerre három alakban jelent meg. Ez volt a kiváló színésznő, Gombaszögi Frida első filmszerepe, akinek alakításával maga Molnár Ferenc is nagyon elégedett volt.

Alkotók
Gyártó: Kino-Riport
Író: Molnár Ferenc (színmű, 1912)
Forgatókönyvíró: Kertész Mihály, Vajda László
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Somlay Arthur (Dr. Kelemen Jenő ügyvéd), Gombaszögi Frida (Vilma, a felesége), Várkonyi Mihály (Szabó György), Haraszti Hermin, Kovács Ilonka

Külföldi forgalmazás
Ausztria

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Geiger Richárd plakátja. Forrás: NFI